Giftigt!

Nu kanske du tänker att det här handlar om saker hunden inte bör äta. Så är det inte, denna artikel handlar om ett annat slag gift, nämligen en upplevelse och känsla av obehag som gör det svårt för både hunden och oss människor! Hur undviker du att förgifta saker i din hunds liv och hur hanterar du redan förgiftade platser och situationer? Läs vidare så får du se!

“Det är förgiftat”

För att vara så tydlig som möjligt tar jag ett enkelt exempel. Låt oss säga att vi har hunden Bobo. Bobo tycker om godis. Nej Bobo Älskar godis! Varje gång Bobo kommer på inkallning får Bobo en stor korvbit. Efter några träningstillfällen har Bobo dock visat mindre och mindre intresse för både korvbitarna och inkallningen. Varför? Jo för att utan att tänka på det har Bobos människa råkat förgifta korvätandet genom att alltid klappa Bobo på huvudet. Bobo tycker om korv men ogillar starkt att bli klappad på huvudet! Eftersom klappandet alltid sker direkt efter att Bobo fått sin korv börjar korven bli en signal för att klappandet är på väg. Korven (och i förlängningen inkallningen) har blivit förgiftat.

Om en hund får äta något, se något, höra något osv och direkt efter upplever något slags obehag kommer det tillslut bli förgiftat. Hunden som behövde åka till veterinären och genomgå en smärtsam behandling blir ofta rädd för att kliva in hos veterinären för att den miljön blir förgiftad. På samma sätt kan badrummet bli förgiftad för att hunden upplevde det obehagligt att bada. Om hunden är rädd för att få klorna klippta kan platsen vi alltid gör det på bli förgiftad. På samma sätt kan ord och händelser bli förgiftade. En hund som blivit påflugen av en lösspringande hund klarar sen inte av att se lösspringande hundar. En hund som upplevt hårda ryck i kopplet kan uppleva kopplet som förgiftat. Och så vidare.

Hur undviker jag att förgifta saker?

Genom att lyssna till hundens signaler och arbeta med så mycket lyhördhet för hundens behov och önskemål som möjligt kan du för det mesta undvika att förgifta saker och ting som dyker upp i hundens liv. Om vi tar exemplet i början med en hund som tycker det är obehagligt att bli klappad på huvudet så kan det undvikas genom att helt enkelt sluta klappa hunden på huvudet. Ofta har en hund i den situationen frekvent försökt visa att klapparna inte alls är önskvärda genom att rygga undan eller vända bort huvudet, men om vi människor inte är uppmärksamma på sådana beteenden blir det också svårt att göra rätt.

Du kan också förebygga rädslor hos hunden för att på så vis undvika förgiftning. Om hunden har en neutral upplevelse av exempelvis badrummet och duschen och sedan tvingas in för att duscha är det inte längre en neutral plats. Men om hunden före den måste duschas har fått godis i badrummet, fått gå runt och undersöka saker, kanske till och med fått titta på vatten i duschen och fått mycket gott godis skapas en positiv upplevelse som gör själva duschningen och platsen mer lättsam.

Finns det ett “motgift”?

Du kan generellt arbeta på två sätt som “motgift” till förgiftade upplevelser, platser, händelser osv.

  1. Undvik det. Om du bedömer att det kommer vara svårt att skapa positiva upplevelser kring det och har möjlighet att bara undvika det, gör så! Det kan också handla om något som inte alls är nödvändigt att arbeta bort. Om din hund exempelvis har ett förgiftat ord av någon anledning kanske du kan använda ett annat ord.
  2. Vänd utvecklingen med positiva upplevelser istället. Du behöver vara försiktig så du inte utsätter hunden för obehagen i processen men om du är lyhörd och går varsamt fram kan du skapa positiva associationer till det förgiftade. Om duschen är en förgiftad plats kan du undvika att duscha hunden ett tag och istället bara låta hunden närma sig badrummet i egen takt och få många positiva upplevelser i badrummet istället.

Varför ska jag tänka på allt det här?

Det handlar om hundens välmående i sin vardag. En hund som ständigt lever i ett hem där platser är förgiftade eller ständigt måste hantera förgiftade situationer, ord osv är en hund som mår dåligt. Det brukar leda till stressproblematik och det i sin tur gör att saker och ting lättare blir förgiftade för hunden. Det blir helt enkelt en ond cirkel som inte är bra för någon.

Att vara medveten om hur saker kan bli förgiftade och hur man jobbar med dem kan också lösa olika utmaningar du upplever med din hund i inlärningssituationer och i vardagen i stort. Varför vill hunden plötsligt inte göra det här? Det har blivit förgiftat. Varför lär sig hunden inte det här som vi tränat så mycket? Det har blivit förgiftat. Förgiftning är inte svaret på precis alla frågor vi har kring varför hundar beter sig som de gör, men i min erfarenhet ligger det till grund för många av de stora utmaningar vi kan uppleva med våra hundar.

Du kanske också gillar…