Berikning, en naturligare vardag

Ofta pratar man om djur på Zoo eller liknande djurhållning när man använder ordet berikning. Det handlar om att skapa en meningsfull tillvaro för djur som hålls i fångenskap eller tamdjur som bor tillsammans med oss. Alla djur har olika naturliga beteenden som de mår bra av att få utföra. Även våra tamdjur har sina beteenden, och genom berikning kan vi öka välmåendet hos våra husdjur, tamboskap etc.

Hos hundar pratar vi ofta om aktivering men det är en term jag personligen börjat använda i andra sammanhang än vid just vardagsberikning. Att aktivera sin hund handlar ofta om att träna på olika vis, och även om träning av trick eller en hundsport som hunden älskar också kan ses som en berikning, blir ordet Berikning mer inkluderande för många olika vägar att ge sin hund en meningsfull vardag.

Varför kan berikning öka min hunds välmående? 

Även om våra hundar varit tama under en lång tid har hundarna fortfarande kvar beteenden som återfinns hos vilda djur. Att nosa rätt på saker att äta exempelvis, att få använda kroppen för att klättra och springa, att få gnaga och bita i saker osv. Om våra hundar hade levt vilda i naturen hade de fått använda alla dessa beteenden för att jaga, hitta mat, undersöka revir osv. Men nu lever våra hundar ganska skyddat, de får tillgång till mat och vatten som de inte själva behöver söka upp, vi bestämmer vart och när vi ska gå promenader. Det här kan skapa tristess eller frustration hos hundar som har stora behov att få utföra olika beteenden men begränsas och i värsta fall bestraffas för dessa. Genom att berika hundens vardag får den en mer meningsfull tillvaro och relation mellan mig och hunden kan fördjupas när jag erbjuder för hunden värdefull aktivitet! Och framförallt får hunden vara sig själv!

Vad är en värdefull berikning? 

Här är det jätteviktigt att se till den enskilda individen. De flesta hundar tycker om att nosa och undersöka saker, men det gäller inte alla. De flesta hundar tycker om att få tugga på märgben men det gäller inte alla. Därför behöver du se till just din hund. Vilka beteenden utför den gärna på helt eget initiativ och hur kan du erbjuda hunden möjlighet att få utföra det?

Om jag som exempel tar hundarna här hemma: båda hundarna älskar att få använda nosen till olika saker, så att få sniffa och undersöka dofter på promenaden eller söka rätt på personer/föremål/godis inomhus och utomhus är väldigt värdefullt för dem. Vår terrierfröken tycker hemskt mycket om att få tugga och slicka för att komma åt mat, så märgben, revben, fyllda kongar, matlabyriter och liknande är enormt berikande för hennes vardag. Unghunden tycker det är spännande att få riva och slita, att kampa och dra så en av favoritsysselsättningarna är att få fram godis ur kartong eller tyg som han får riva i.

Våra hundar är också väldigt fysiska, de älskar att få använda kroppen och sin styrka och balans, därför försöker jag gå mycket i skogen eller träna parkour med dem. De får dra cykel eller skidor, och vi går i berg där de får hitta sina vägar bland stock och sten.

Unghunden är enormt social och älskar människor, därför får han ibland följa med hem till vänner eller sitta med då vi bjudit hem någon på te. Ta med en extra person på promenaden är för honom det bästa som finns!

Det finns oerhört många sätt att berika sin hunds vardag på, men även den minsta lilla berikning kan göra stor skillnad för din hund. 

Tips på berikning

Här kommer jag att ta upp enkla sätt att lägga till berikning för din hund i vardagens bestyr! Kanske hittar du något som passar just din hund eller blir inspirerad till att hitta på något eget!

Att tänka på 

Först en liten kort text om vad vi behöver komma ihåg när vi berikar hundens vardag. För det första är det viktigt att berikningen vi erbjuder faktiskt är värdefullt för hunden. Om din hund inte tycker det är intressant att tugga på en kong, spelar det ingen roll hur roligt du tycker att det verkar, eller hur innerligt du skulle önska att hunden kunde tugga på en kong. Låt hundens intressen styra när du väljer berikning, inte din egen önskan. För det andra behöver berikning vara sådant som inte stressar hunden, skrämmer den eller gör den frustrerad. Det är viktigt att följa hundens behov, inte att tvinga fram något eller pressa hunden. Erbjud inte för svåra leksaker eller uppgifter. Berikning ska alltid vara roligt och inte göras på hundens eller någon annans bekostnad.

Maten

Om vi skulle leka med tanken att varje måltid blir en stund av berikning har man redan där gjort en stor förändring i hundens vardag utan att ändrat så mycket egentligen. Inte heller behöver det ta någon längre tid att genomföra detta, än vad det tar att servera hunden sin mat direkt i en skål. Vare sig du har en kräsen hund eller ett matvrak kan detta bli en oerhört lyckad berikning! För den kräsna hunden blir maten mer spännande och för matvraket tar det längre tid att äta maten. Om du skippar den traditionella matskålen och byter ut den mot något annat, exempelvis en matlabyrint, blir det redan där en annan upplevelse för hunden. Om du dessutom gömmer matlabyrinten någonstans så hunden får nosa rätt på maten innan den ska ätas, har du lagt på ytterligare berikning! Vare sig hunden äter torrisar eller färskfoder finns det en uppsjö av olika produkter att köpa. Matlabyrinter, slowfeeders, slickmattor, snufflemats och aktiveringsleksaker där man kan stoppa maten i olika håligheter. Men vill man inte köpa sådant kan man hitta saker hemma som gör det lite roligare. Ta något så enkelt som en tom äggkartong och lägg ner hundens foder däri och stäng locket. Enkelt och roligt! Lägg torrfoder med lite vatten, eller tinat färskfoder i isformar och låt ligga i frysen en stund. Låt hunden sedan få slicka och gnaga i isen för att få fram sin mat! Det enda du behöver tänka på är två saker: använd inte material som kan vara skadliga för hunden, om du har en hund som gärna tuggar i sig allt möjligt. Och gör det inte för svårt för hunden att få tag i sin mat! Den ska inte bli frustrerad av berikningen, så blir det för hopplöst att få sin mat ur en kong eller om du har en hund som inte förstår hur den ska använda sin matlabyrint behöver du hitta något annat att som berikning kring maten.

 

Nosandet 

Hundar älskar ju att nosa för det mesta. En del tycker om att få nosa rätt på alla möjliga lukter på en promenad och andra tycker om att få nosa rätt på något särskilt, som en godisbit eller en leksak. Nosen är det kraftfullaste hunden har och om vi tillåter dem använda nosen i vardagen ger det oerhört mycket och är det värdefullaste vi kan ge dem. Att gå promenader på nya platser och låta hunden få lukta på allt nytt är ett jättebra sätt att berika promenaden på. Bara att stanna upp och låta hunden få nosa och lukta på en vanlig promenad, utan att störa den eller dra den med sig, det kan minska stressen hos din hund och göra utfallsproblematik, koppeldragande och andra beteenden kopplat till promenaderna betydligt lättare att hantera. Kanske du till och med låter din hund välja väg någon gång i veckan? Följ hunden dit den går, låt den på nosa och sniffa på allt den kommer över (så länge det inte är något som kan skada den så klart) och gå i stillsamt tempo. Skaffa ett längre koppel så hunden får större “sniffräckvidd” när ni är ute, det kan också göra skillnad!

Att gömma saker i en snufflemat eller bara rulla in godisar i en handduk, lägga tomma toarullar i en låda och droppa ner några godisbitar här och var, släng papper och kartong i en hög och göm favoritleksaken däri… ja möjligheterna är oändliga när det kommer till nos-berikning! Ta en funderare, hur använder din hund näsan? Vad är den intresserad av och hur skulle du kunna skapa en intressant nosuppgift?

Fysisk aktivitet 

Har du en hund som har ett stort behov av att få röra sig på olika vis kan du fundera på vad din hund skulle må bäst av? En del hundar älskar att få springa, kan du hitta tillfällen då din hund får sträcka ut ordentligt? Kanske springa med dig eller en lekkamrat, springa efter en cykel eller skidor? Eller bara få springa lös på ett fält? Även om din hund inte kan vara helt lös kan det i alla fall vara något att få springa i en lång lina, för att få bättre räckvidd än i ett vanligt koppel. Vissa hundar älskar att få kämpa med kroppen, att få klättra och ta sig fram i vatten eller djupsnö. Kanske skulle din hund tycka om att dra? Ta dig ut i naturen, skippa vägar och stigar och gå där det erbjuds naturliga utmaningar för din hund. Att få gå i sand, att få gräva, simma, klättra… ja allt du kan komma på där hunden använder sin kropp kan bli en potentiell berikning! Så länge du inte pressar hunden på något vis, eller att den blir väldigt stressad eller frustrerad av aktiviteten.

Sovplats

Hundar föredrar olika platser att sova på och även här kan jag fundera över hur jag kan berika hundens tillvaro. Tycker din hund om att bädda? Att krafsa, böka och dra runt på filtar och kuddar för att hitta den rätta platsen att sova på blir värdefullt för en hund som gärna bäddar. Ha en bädd med lite lösa filtar eller en handduk som hunden får böka runt med hur den vill. En del hundar vill sova ombonat som i en liten håla. Idag finns det hundbäddar att köpa som just ser ut som en liten grotta hunden kan gå in i, men det fungerar även att göra det mjukt och mysigt i en öppen bur eller på annat vis skapa ett utrymme där hunden känner sig trygg och säker!

Jakt

Hos en del hundar är jaktinstinkten stark! Det kan vara ett problem om du inte jagar med din hund, då den gärna drar iväg efter katter, vilt eller spår den hittar. Att erbjuda fokuserad och tillåten jakt kan hjälpa hunden då den faktiskt får utföra det under kontrollerade former. Att knyta något, en trasa eller en tygleksak i ett snöre och dra den efter marken ger hunden möjlighet att få springa och fånga sitt byte, kanske ni kampar lite också innan hunden ska släppa? Byt alltid med en godis när du leker med föremål, så att hunden lär sig att vilja släppa ifrån sig “bytet” till dig för något gott i gengäld! Att låta hunden få jaga dig i inkallningslekar är också roligt, nyttigt och värdefullt! En del hundar som har jakt eller vallbeteenden i sig kan ett alternativ vara att få jaga någon slags boll. När det kommer till just olika jaktlekar behöver man passa bara så att hunden inte blir manisk eller går upp för mycket i stress av aktiviteten! Så kallade “bollidioter” mår inte bra av att få jaga en boll för mycket, då är det bättre att hitta en annan fysisk aktivitet. Hur vet du att hunden blir manisk eller stressad? Jo, om den har svårt att släppa aktiviteten, kan inte koppla av efteråt, blir okontaktbar så snart en boll dyker upp i synfältet, då behöver man vara försiktig!

Ett annat sätt att låta hunden få utlopp för jakt är att träna viltspår med den, eller någon annan slags spåraktivitet.

Använda tänderna

Om hunden hade levt i det vilda hade den fått använda tänderna för att jaga och sedan för att äta, för att skapa sig en sovplats eller undersöka sin omvärld. Om du har en hund med stort tuggbehov kommer dina möbler och skor tacka dig om du ger hunden många tugg-möjligheter som den faktiskt får genomföra! För egen del älskar jag att få ge hundarna ett saftigt färskt märgben, revben, kotor eller skulderblad. Bra för tandhälsan och hundarna får dessutom i sig nyttig näring. När det kommer till tuggben är färska ben (frusna eller ej) ett mycket bättre alternativ än pressade hudben och liknande produkter. Alla slags behandlade märgben ska du undvika! Om benet är kokt eller på annat vis processat blir det för hårt, får hunden lös flisor kan det skada hals och mage, dessutom får hunden svårt att smälta det, om det alls går. Ge istället färska ben! Där är regeln att bärande ben blir hårda ben, dvs alla ben som djuret stått på blir hårdare och starkare. Om jag har en hund som gnager för glatta livet kan tänderna ta skada. Då är det bättre att ge icke-bärande ben såsom revben, kotor, skulderblad osv. Alltså alla slags ben som inte fungerar att stå på. Icke-bärande ben är mjuka och det kan hundens mage ta hand om. Om du har en hund som är ovan vid färska ben är det bra att försiktigt, låt hunden få tugga en stund med några dagar emellan.

Det finns olika slags tuggleksaker att köpa för valpar och vuxna hundar. Välj tuggleksaker som inte går sönder, igen så har märket Kong bra produkter, men det finns även andra märken som är gjorda i gummi som inte går sönder i bitar om hunden tuggar på det. En del tuggleksaker kan man lägga godis i så det ska bli roligare att tugga och leka med.

Har du en glupsk hund som gärna förstör leksaker/ben etc och sväljer i sig det bör du inte ge tuggben eller leksaker utan att ha uppsikt på hunden.

 

Social samvaro 

Att låta hunden få vara med och delaktig på hundens villkor är den bästa berikningen du kan ge din hund. Att låta den få ligga nära framför TVn, att sätta sig ner med hunden på golvet eller i soffan för att mysa och umgås i stillhet är ett fantastiskt sätt att bygga band och fördjupa relationen. Ofta fastnar vi att hunden ska ha aktivitet hela tiden för att den ska tycka det är meningsfullt. Men, många hundar vill mest av allt få vara en del i familjen. Om jag pysslar med något här hemma vill min unghund gärna vara med för att se och lukta och vara delaktig i det jag gör. Och det får han så länge jag inte gör något han kan skada sig på. Terrierfröken vill gärna få lukta och undersöka sådant jag har i händerna när jag passerar henne och det låter jag henne få göra så mycket jag kan. Att låta hunden få vara med när man umgås med vänner, eller ta en kväll bara du och din hund med massage och mys, en lugn promenad eller bara tyst samvaro i soffan eller sängen. Alla hundar är olika på hur mycket närhet de vill ha och på vilket sätt. Var lyhörd för din hund, var tycker den om att bli klappad, hur vill den få umgås med dig om den får välja?

Börja någonstans!

Det finns oerhört många olika sätt att berika sin hunds vardag på! Och som tidigare sagt (och värt att sägas igen) är alla hundar individer som tycker om och har behov av att utföra olika beteenden. Precis alla beteenden kan vi inte ge berikning för, eller för den delen uppmuntra. Om du inte vet var du ska börja, så är mitt tips att du börjar med maten. Vare sig hunden får en eller tre måltider per dag, blir det i alla fall ett tillfälle för berikning, varje dag. Göm maten, låt hunden få arbeta för maten. Vare sig du har ett matvrak eller en kräsen vovve, och vare sig den äter torrisar eller färskfoder kommer det vara värdefullt för din hund. Oavsett ras, oavsett om hunden är sällskapshund eller träningskamrat. Skippa den vanliga matskålen och hitta en berikning din hund kan tycka om!

När man sedan börjat någonstans och ser glädjen hos sin hund, är det svårt att inte hitta andra sätt att berika hundens vardag på! Stressa inte själv kring berikningen såklart, hitta det som fungerar för dig och din hund. Lycka till! 

 

 

 

 

Du kanske också gillar…