Valptips!

Nu när jag på nytt har valp i hemmet passar det bra med en liten artikel om just valptiden! Vad tycker jag är viktigt att tänka på och vad gör man bäst under valpens första månader i hemmet?

Det är spännande och lite nervöst att få hämta hem sin nya familjemedlem, speciellt om det är första hunden. Valptiden är en fantastiskt värdefull tid, där du har möjlighet att både lära känna din nya vän, men också lägga en grund för välmående och en stark relation inför framtiden. Jag upplever att många känner en oro inför att göra fel under dessa första månader med sin hund, och att dessa fel kommer påverka hunden och människor negativt när hunden väl blivit vuxen. Valptiden är såklart väldigt viktig och valpar är väldigt mottagliga för ny kunskap och upplevelser, de är dock inte så sköra som många tycks tro. Kärlek och tålamod kommer du långt med, oavsett om du haft valp tidigare eller ej, och här kan du hitta några tips och råd att stödja dig ytterligare på!

Valpen kommer hem

Det är viktigt att förstå vilket trauma valpen går igenom då den flyttar hem till sin nya familj. Den har lämnat den plats som varit valpens värld i hela livet, och får nu lära sig att världen är större och annorlunda utanför hemmet. Du som hämtar valpen är en mer eller mindre främmande människa och ni kommer till ett, för valpen, främmande hem.

Därför behöver du under de första dagarna, eller veckorna (beroende på valpens ålder, hur påverkad den är av flytten etc) ta det väldigt lugnt. Bjud inte hem hela tjocka släkten det första du gör. Låt valpen få bekanta sig med sitt hem och sin nya familj i första hand. Ge den utrymme att utforska hemmet, men finns där när valpen behöver närhet och trygghet hos dig. Sitt mycket på golvet så att valpen har möjlighet att komma nära dig, klättra upp i din famn eller ligga bredvid när den vill ha närhet. Det kan göra rädda valpar mer trygga med att våga gå runt i ett rum och utforska, när den vet att du finns där. Bjud in till lek med valpen om den är nog trygg för det, lek hjälper alltid!

Om valpen blivit trygg med dig inomhus, men har svårare att slappna av utomhus är det bra att låta valpen gå i ett riktigt långt koppel (om den inte kan vara lös) så den har möjligheten att röra sig så fritt som möjligt. Tvinga den inte att gå längre än den klarar och tvinga inte fram valpen till sådant den upplever obehagligt. Får valpen bara kissa och bajsa behöver ni inte vara ute längre om valpen hellre vill gå in. Det är bättre att låta valpen långsamt få bekanta sig med miljön runt sig i sin egen takt. Har du en liten valp som ibland vill få komma upp i famnen för att se på omvärlden på det viset kan du låta den göra det.

Hundar och folk

Det många valpägare bekymrar sig över är hur man på bästa sätt skapar en socialt trygg valp, bland människor eller andra hundar. Det finns en föreställning om att valpen måste träffa så många som möjligt under sin valptid för att sedan vara van vid andra hundar och folk. Det är dock en skadlig föreställning, framförallt om valpen är blyg och försiktig i sociala sammanhang. Här kommer några tips på hur du ska tänka:

  1. Låt alltid valpen styra huruvida den vill hälsa på någon eller ej. Låt varken hundar eller andra människor “dyka på” valpen för att umgås och hälsa. Låt valpen ta första steget, och vill valpen det inte så får man inte tvinga den.
  2. Valpar mår bättre av att ha några få hundkompisar som är roliga och trygga, än att den ska hälsa på massor av främmande hundar och leka med dem. Det är till och med så att valpen i första hand vill få leka med dig! Umgås med dig och följa med dig. Att leka med hundar kan vara roligt och hittar du en bra hundkompis till din valp, då är det såklart roligt för valpen att få leka. Var alltid försiktig med vilka hundar du introducerar till valpen. Visar din valp osäkerhet kring någon hund, tvinga inte valpen att leka med eller hälsa på den hund.
  3. Om du har en osäker valp som tycker andra människor och hundar är obehagliga, håll avstånd på promenaderna, och låt inte valpen känna sig träng i hemmet om du får besök. Låt valpen hålla det avstånd den behöver till andra för att känna sig trygg. Förklara för gäster att de ska ignorera valpen, hur söt den än är!
  4. Bli ALDRIG arg, bestraffa ALDRIG valpen i sociala situationer. Om den hoppar, skäller, drar i kopplet etc, är det inte ett tecken på en ouppfostrad hund. Det är tecken på en stressad hund som behöver din vägledning, trygghet och ditt lugn.

Träna, träna, träna

En annan stor fundering brukar handla om träning. Vad ska vi träna egentligen? Hur mycket? När? Det här är egentligen en fråga som bara du själv kan svaret på. Vad valpen behöver få lära sig beror ju på hur ditt liv ser ut, och vilken slags individ valpen är. Har du exempelvis en valp som upplever att trappor är läskiga att gå i, och du bor på fjärde våningen utan hiss, behöver du träna att gå i trappor med valpen. Ska du ta med valpen till jobbet eller stallet, behöver du träna i dessa miljöer så att valpen får lära sig vilka rutiner det finns och att känna sig trygg och lugn.

Många säger “träning” när de talar om att lära valpen olika kommandon och trick. I själva verket är träning något du alltid gör med din valp, oavsett var ni är. Att träna sin valp handlar om att hjälpa den hitta sin plats i ditt liv, i samhället du bor i, och att under tiden må bra och utvecklas som individ. Du kan tänka såhär:

Det finns två huvudsakliga vägar till att träna valpen. Fånga tillfället eller skapar det. Du fångar tillfället varje gång valpen spontant gör rätt, eller på ett ungefär rätt i olika situationer. Om valpen sitter tyst vid dörren när det knackar på kan du ge valpen ett beröm och godis för att öka chanserna att valpen ser ett värde i att göra samma sak nästa gång det knackar på dörren. Du skapar ett tillfälle varje gång du på olika vis lockar valpen till rätt beteende, eller riggar situationen runt valpen så att den inte kan göra fel och belönar valpen.

Det du behöver göra är att fundera på dessa saker för att veta exakt vad och hur du ska träna din valp:

  • Vad är din valps styrkor och svagheter idag? Är den burdus? Är den blyg? Är den lätt att hitta belöningar till? Är valpen följsam och fokuserad på dig? Styrkorna du hittar hos din valp kan du förstärka genom att på olika vis belöna valpen de gånger den gör rätt val i olika situationer. Utmaningarna din valp har kan du omforma till styrkor! Hjälp valpen att bli trygg om den är blyg och försiktig. Hjälp valpen att vara lugn och mer försiktig om den är framfusig och burdus.
  • Klarar valpen av att följa med dig i din vardag? Om den ska vara hos hundvakt när du jobbar kanske ni behöver träna att vara hos hundvakten. Om den ska följa med på jobbet behöver ni träna på saker som den ska kunna där. Är du mycket ute i skogen och vill ha hunden lös ibland? Då behöver ni träna på inkallning etc. Se på olika delar av din vardag och börja förbereda din valp på det den kommer möta under sitt liv.
  • Hantering. Du behöver lägga mycket tid och tålamod på att arbeta på hantering, framförallt om du har en hund som kräver en hel del pälsvård etc. Mer om hanteringen finner du längre ner i artikeln.
  • Socialisering. Finns det några människor som kommer vara viktiga i hundens liv? Hundvakter, nära vänner etc. Finns det djur i din närhet som valpen kommer ha kontakt med? Vänners hundar, hästar, katter etc. Lär valpen att känna sig trygg i möten med dessa.
  • Specifika moment. Detta är framförallt viktigast om du vill träna/tävla i någon hundsport när valpen växer upp. Ta reda på vilka grunder som är bra att jobba med på en gång och ta små stunder i vardagen där ni tränar på detta. Det kan också handla om olika roliga trick du vill lära din hund, för skoj skull! Träna i korta stunder, inte mer än någon minut och gör träningen till lek!
  • Grundläggande signaler. Det kan vara praktiskt att lära hunden att komma på inkallningssignal och att kunna stanna. Det är också bra att lära valpen en värdefull signal för att fokusera på dig. Lär valpen de signaler/ord som kommer ha stor betydelse för ert samarbete i framtiden! Träna in signalerna ordentligt, med så mycket värdefull belöning som möjligt för att få bäst resultat. Bygg upp svårigheterna långsamt så att valpen kan i sin takt få lära sig signalernas betydelse i olika miljöer och situationer.

Snälla händer

Det absolut viktigaste du kan lära din valp är hur snälla dina händer är! Låt inte valpen få uppleva att dina händer är hårda, tvingar, gör illa och skrämmer den. Bestraffa inte din valp, håll inte fast den om det inte gäller livet, skräm den inte. Om valpen förknippar dina händer med obehag och rädsla kommer du inte kunna bygga en relation som grundar sig i kärlek och samförstånd. Låt valpen hellre lära sig att dina händer är mjuka, vänliga, trygga. Händerna kommer med lek, leksaker, godis, mat och närhet. De vägleder och visar hunden, skyddar hunden när den behöver det. De håller kopplet mjukt, utan att rycka och slita, och de klappar när hunden vill bli klappad, på det sätt hunden vill bli klappad på. Händerna säger “lita på mig, jag är här för dig”.

Frivillig hantering

Vill du skapa en relation till valpen där den litar på dig fullt ut, och kan slappna av i all hantering du behöver göra är frivillig hantering den bästa vägen dit. Precis som orden säger ska all hantering av valpen vara så frivillig som möjligt. Du håller alltså aldrig fast valpen, tvingar den på rygg, blir arg på den i situationer där klor ska klippas, päls ska kammas, tänder ska kollas etc.

Frivillig hantering innebär att du lyssnar på valpen. Om valpen rycker undan en tass när du tar i den, släpper du tassen istället för att krama hårdare om den. Om valpen inte vill komma fram när du tar fram kammen låter du bli att jaga den. Istället för tvånget försöker du att bygga upp en tillit i hanteringen, och en känsla av att hantering är trevligt. En stund för vara dig och valpen där ni är nära och samarbetar.

Myten som säger att en hund inte får lära sig bestämma genom att trilskas vid exempelvis kloklippning kan inte vara mer fel! Hunden trilskas för den upplever rädsla och obehag, inget annat. Om vi inte lyssnar på våra hundar i den situationen, lär vi hunden att vi inte bryr oss. Vi lyssnar inte, och det skapar en känsla av förlorad kontroll. Förlorad kontroll är bland det värsta både hundar och människor kan tänka sig. Speciellt i situationer som redan känns lite obehagliga.

Du gör den största investeringen för framtiden, både för dig och valpen, om du gör hanteringen frivillig. Dela upp hanteringen i korta små stunder över flera dagar, istället för en lång stund en dag. Klipp några klor här och där, istället för att klippa alla tassar på samma omgång. Kamma lite i taget. Ge mycket gott godis när du tränar hantering, så att du hjälper hundens känsla att bli trygg och optimistisk i hanteringen. Om valpen tappar tålamodet, blir stökig, eller visar rädsla ska du alltid sluta. Detta leder till att valpen känner sig hörd och respekterad, den får en känsla av kontroll över sin egen kropp i situationen och det gör dig till världens bästa och tryggaste människa att vara med! All tid och tålamod du lägger ner på hanteringsträning med din valp, kommer leda till en hund som inte har problem att få alla klor klippta, att bli friserad, visiterad etc. Dessutom bygger du upp en tillit som gör att i de situationer där du tyvärr måste tvinga hunden (ex. om hunden skadat sig och snabbt behöver bli hjälpt), blir din och hundens relation inte lika påverkade.

Tillit och förtroende

Jag vill tro att alla människor som väljer att leva med hund vill få ha ett starkt band till sin fyrbenta kamrat. För mig är det alltid som allra viktigast att min valp väljer mig, inte för att den är rädd för konsekvenserna utan för att den tycker om mig, vill vara med mig och är trygg med mig. Dit når jag genom att låta allt jag gör handla om kommunikation. Jag lyssnar på hundens signaler, jag tillgodoser hundens behov. Jag tillför roliga stunder, jag erbjuder en lugn plats att vila på, jag kommer med mat, vatten och närhet. Jag visar tålamod och jag vägleder och stöttar när valpen inte vet vad den ska göra. Jag försöker lära mig förstå just min valp.

Umgås med din valp, iaktta den, pröva er fram och lär er av varandra. För precis som du har mycket att lära din valp, har valpen mycket att lära dig! Om du bemöter din valp och dig själv i relationen med medkänsla kommer ni långt.

Du kanske också gillar…