Konsten att skapa hundvänner

Har du sökt hundvänner till din hund? Har du vänner eller familj som skaffat hund som du önskar kan umgås tillsammans med din hund? Eller kanske ska du välkomna en till familjemedlem? Att kunna skapa trygga och lugna hundintroduktioner är A och O för att bygga hållbara relationer hundar emellan. Här är en artikel som förklarar hur du kan tänka, vad du ska se upp med och hur du kan gå till väga!

Hundar är olika!

Vi som människor är otroligt olika i hur vi bildar relationer till andra människor. Det kan dessutom komma och gå i perioder för varje individ – ibland känner vi oss mer sociala och inbjudande och ibland inte. För hundarna är det precis så men vi människor vill gärna tro att en hund alltid ser andra hundar som potentiella lekkamrater. Att då veta vilken slags hund du har kan hjälpa för att förstå hur mycket hundkompisar din hund vill ha till att börja med:

Den Intensiva hunden – hundar som till ytan ser ut att vara extremt sociala, som vill ha kontakt med alla, leka med alla och som aldrig tycks ge sig i leken utan springer mycket, skäller, blir bufflig och respektlös, är i regel egentligen väldigt stressad och osäker. Den här typen av hund hanterar det dock genom att bli intensivt social och kontaktsökande med andra hundar, blir ofta högljudd med skall eller skrik. Den Intensiva hunden mår bäst av att få avstånd till främmande hundar och bara ha några få trygga hundkompisar att leka med. Om denna hundtyp ofta får hälsa och leka med främmande hundar blir den mer intensiv och får svårare att hantera ex. hundmöten.

Den Irriterade/Arga hunden – det här är hundar som vill ha mycket utrymme. Ofta ligger ett ointresse eller en osäkerhet i grunden och hunden vill helt enkelt inte ha så många hundvänner eller nära kontakt med andra hundar. Dessa hundar trivs ofta allra bäst i sällskap med sina människor och kanske någon enstaka lugn hund som respekterar deras behov av utrymme.

Den Skräckslagna hunden – beteende runt andra hundar hos den Skräckslagna hunden är oftast väldigt tydliga. Antingen är det en hund som vill fly illa kvickt så snart en annan hund kommer i närheten, eller så har vi en hund som gör utfall och/eller låter mycket (skäller intensivt, skriker, vrålar). Dessa hundar ska absolut inte behöva träffa någon annan hund om det inte känns trygg eller är absolut nödvändigt. Att lyssna på hundens behov, hålla långa avstånd och träna träna träna på att förändra hundens känsla från rädsla till trygghet kan göra att denna hundtyp kan känna sig lugnare tillslut kring andra hundar. Man ska alltid vara väldigt försiktig med vilka hundar som får träffa dessa hundar och på vilket sätt man introducerar andra hundar.

Den Nonchalanta hunden – här är en hund som inte har behov av relationer till andra hundar annat än som ett stillsamt sällskap på en nosig promenad kanske. Men dessa hundar har heller ingen osäkerhet i grunden utan är ganska trygg och självsäker. Av den anledningen är det bra att inte låta hunden själv behöva hantera besvärliga hundar som kommer för nära, om hunden inte upplever att den får sitt utrymme kan det tillslut utvecklas till en osäker hund.

Den Nyfikna hunden – det här är en hund som är nyfiken på andra men lugn till sättet. Som gärna hälsar lite, kanske leker om det passar och har ett väldigt bra hundspråk. Dessa hundar har en optimistisk syn på andra hundar, uppskattar vänskap och lek och tar inte åt sig om någon hund blir för burdus eller påflugen. Ofta kan den nyfikna hunden balanserat sätta gränser för andra hundar. Generellt är det alltså en hund som är okomplicerad kring andra hundar.

Människor i första hand!

De flesta hundar uppskattar sina människors sällskap i första hand. Det kanske inte känns så när hunden stretar i kopplet för att komma fram till varje hund man möter på promenaden, men skulle du ha hunden lös och gå därifrån är chansen stor att din hund tillslut kommer välja bort den andra hunden och följa efter dig. Det har blivit så för att vi avlat hundarna att förstå och samarbeta med oss under så många hundratals (och tusentals) år! En del hundar uppskattar såklart hundvänner att leka och kommunicera med då de talar samma språk (i de flesta fall) men i slutet av dagen är lek och umgänge med dig det absolut viktigaste.

Den viktiga frågan: varför?

Med hundens behov av mänsklig kontakt i åtanke behöver jag som hundmänniska i första hand ställa mig frågan: varför ska min hund träffa en annan hund? Är det för att jag tror hunden har ett behov av att få leka? Är det träning vi vill åt för att skapa bättre självförtroende kring andra hundar? Är det en vän/släkting som jag ofta möter som skaffat hund och vi vill kunna umgås med hundarna tillsammans? Om vi kan lista ut varför vi vill att hunden ska träffa en annan hund kan vi lättare se om det alls vore lämpligt eller nödvändigt med en hundintroduktion! Alla hundar mår helt enkelt inte bra av att leka och träffa andra främmande hundar.

Lugn och Trygg

Dessa är de två ledord du alltid ska ha med dig när du introducerar två eller flera nya hundar till varandra. Oavsett vilken hundtyp du har ska du försöka följa dessa punkter (desto mer stressad och osäker din hund är, desto viktigare är det att vara försiktig och planera):

  1. Förbered med gott godis i fickan, bra utrustning (sele) på hunden och ett långt koppel. Varför? Jo, godis kan hjälpa hunden till en annan känslomässig respons och kan dessutom användas för att vägleda hunden i rätt riktning samt förstärka bra val den gör. En sele är alltid bättre än ett halsband då halsband kan skapa ett hemskt obehag i hundens hals och huvud och det leder till mer stress. Om du har otur kan också hunden förknippa obehaget med synintrycket av den andra hunden, det skapar inte en bra förutsättning för en hållbar relation! Ett långt koppel vill du ha för att kunna ge hunden utrymme att ströva mer fritt på, det skapa trygghet, optimism och lugn. Har du ett kort koppel tappar hunden kontrollen över situationen, blir mer stressad och spänd och kommer ha svårare att hantera situationen.
  2. Möts på en neutral plats med mycket yta. Det skapar mindre starka känslor hos hundarna. Använd gärna en plats som är lugn och där hundarna känner sig trygga. Att ha mycket yta att röra sig på gör det lättare för dig som människa att hålla avstånd men ändå ge hundarna en chans att se varandra och kommunicera på längre avstånd till att börja med.
  3. Gå parallellt med varandra och uppmuntra hundarna att nosa. Gå ALDRIG rakt på varandra när hundarna ska ses första gången, det kan trigga igång en stor stress då det är onaturligt för hundar att mötas på det viset. Även om din hund känner sig nödgad att gå rakt mot den andra hunden, styr den därifrån. Ha så långt avstånd mellan er så att hundarna klarar av att ta godis och gå och nosa lite i marken. Gå parallellt med varandra i samma riktning.
  4. Minska avståndet i den takt hundarna klarar av det. Gå fram och tillbaka på stort avstånd och minska sakta avståndet. Om någon av hundarna blir väldigt stressad och får svårt att kontrollera sig själv, öka avståndet igen. Med osäkra hundar kan det ibland ta flera tillfällen innan hundarna är redo att faktiskt nosa på varandra. Gå inte för länge, då blir hundarna trött bara av det. Gå 15-20 minuter och om hundarna inte kan komma i närheten av varandra inom den tidsramen, avbryt och fortsätt vid ett annat tillfälle.
  5. Tillåt hälsning under lugna förhållanden, helst utan koppel. När det är dags att låta hundarna få komma fram till varandra ska det göras så lugnt som möjligt. Jaga inte upp hunden med ett “Hopp och lek!” eller liknande. Helst ska hundarna vara lösa, det gör att de själva kan bestämma på vilket sätt de möts. Om man på förhand vet att en hund är väldigt försiktig och försynt och den andra hunden är burdus och intensiv kan man för att underlätta ha den burdusa hunden i koppel till en början. På så vis kan man styra så den försiktiga hunden kan få ta avstånd och slippa bli översprungen till en början.
  6. Leken ska vara balanserad och rolig för alla inblandade. Om det är någon hund som alltid försöker komma undan, blir irriterad, inte blir respekterad eller är för intensiv ska leken alltid så lugnt som möjligt avbrytas. Undvik att bli arg på hundarna, det skapar bara mer stress. Hjälps åt att hjälpa hundarna till en bra lek. En balanserad lek ska alltid innehåll glädje för alla hundar och gemensamma pauser där hundarna går och nosar, dricker vatten eller gör något annat innan de leker vidare. Om hundarna inte tar egna pauser, hjälp dem då genom att koppla alla, ta lite avstånd, låt dem andas ut och släpp dem lugnt igen när alla hundar stillat sig. Det hjälper hundarna för framtiden att skapa bra lekrutiner.
  7. Umgänge utan lek. Det här är viktigt att minnas! Umgänge med andra hundar måste inte innebära lek. Det kan också innebära en stillsam koppelpromenad, träning eller lugnt umgänge inomhus. Beroende på vilken relation ni människor har kan ni behöva träna hundarna för de olika miljöer och situationer era hundar kommer umgås i. Att kunna slappna av på varsin plats inomhus är minst lika viktigt som att kunna leka bra.

Lekfri relation

För en del hundar är lek inte lämpligt. Det kan handla om hundar som har en stor storleksskillnad, har stor åldersskillnad eller att hundarna på grund av hälsa eller osäkerheter inte borde leka tillsammans. Det är inget fel i att bygga en relation som bara går ut på att lära hundarna tolerera varandra. Ni gör då bara en introduktion som sträcker sig till att kunna gå bredvid varandra med hundarna i koppel, att kunna vistas inomhus på var sida om en grind osv. Anpassa introduktionen efter just de hundar och den situation ni har. Respektera alltid hundarnas behov i introduktionen och lägg inte egna önskemål och visioner som målsättning i första hand. Ibland kan två hundar som först avskyr varandra bli goda vänner men det är inte en realistisk målbild att ha till att börja med i introduktionen.

Hur ser det ut?

Det är bra att lära sig att läsa av sin hund för att veta vad hunden känner och hur man ska gå vidare i introduktionen! Här följer några foton tagna i sociala situationer hundar emellan med tillhörande text som beskriver vad som händer. Iaktta din egen hund i vardagen och se om du kan känna igen några signaler!

En paus! Hundarna bestämde gemensamt att det för en stund var viktigare att undersöka en spännande doft än att leka. Det är ett sunt beteende som alltid bör finnas med som en del i leken. Om hundarna inte tar egna pauser, hjälp dem då genom att gå en stund i koppel innan de får leka vidare.
Att avslappnat kunna nosa på varandra hjälper hundarna att lära känna varandra lite mer och skapar även trygghet. Ofta kan detta ske innan hundarna börjar eller fortsätter leka med varandra. Så länge båda hundar är avslappnade, låt dem få nosa och försök inte jaga igång dem i lek igen, det kan de själva bestämma.
Många hundar tycker om att leka jaga med varandra! Här ser vi två hundar som är avslappnade och en hund som är lite spänd. Den lilla vita och stora svarta är båda avslappnade i ansiktet, ser framåt, svansarna är också avslappnade (syns framförallt på svarta hunden). Wheatenterriern till höger är däremot lite mer spänd, har sänkt svansen lite och håller lite koll på de andra två. Om en hund alltid ser spänd ut i jaktleken, kryper ihop, lägger svansen mellan benen och håller ständigt koll på den jagande hunden ur ögonvrån är jaktleken mest troligt inte lämplig. Det kan såklart ske under korta ögonblick att någon av hundarna blir lite osäkra, speciellt om de precis träffats och då är det ingen fara. Men är hunden ständigt osäker, låg och spänd är det bra att avbryta leken och ta det lite lugnare!
Här ser vi en valp (den närmast) som är lite mer självsäker men respektfull, och en valp (den bakom) som är lite mer försiktig och osäker. Den självsäkra valpen visar att det inte är någon fara genom att vika undan huvudet. Att se bort, vika undan huvudet eller vrida hela kroppen bort från den andra hunden är ett sätt att säga “jag är snäll och respekterar dig”.
Två blyga valpar som efter en stund av umgänge på avstånd vågar nosa på varandra. Att mötas såhär nos mot nos kan för oss människor se ut som ett naturligt första steg att lära känna någon då vi alltid möts rakt på, ser varandra i ögonen och skakar hand eller liknande. För hunden är det dock något som kanske dyker upp efter en stund när hundarna haft en tid på sig att kommunicera med mer avstånd eller hunnit nosa på varandra kring bakdelen, något som för hunden är ett mer respektfullt sätt att hälsa för första gången.
Att brottas är också ett vanligt sätt för hundar att leka! Försiktiga hundar brukar dock inte uppskatta att brottas eftersom det kan bli lite för närgånget och burdust. En brottning som är sjysst innehåller moment av pauser, hundarna turas om vem som är överst och underst eller gör som på den här bilden att de inte ligger på varandra utan brottas bredvid varandra. Om en hund kryper ihop, gläfser åt den andra hunden och aldrig får komma på benen är det inte en bra brottningslek och bör avbrytas.
Hundar kommunicerar alltid med varandra på olika vis så länge de finns i varandras närvaro. Därför är det bra att alltid introducera hundarna på större avstånd, speciellt om någon av hundarna blir lätt stressad kring andra hundar. Stressen gör att hunden tappar förmågan att ordentligt kommunicera och uppfatta den andra hundens signaler. Att se på varandra på håll, gå och nosa i marken, kissa och visa andra signaler lär de känna varandra lite bättre inför ett eventuellt närmare möte.
Om du under introduktionen ser hunden blåsa upp sig, höja svansen och hålla den stilla, stirra på den andra hunden och har en spänd mun är det en god idé att avleda den med lite godis eller genom att ta lite mer avstånd. Det är hundens sätt att visa att det blev lite mer spänt och om det får fortgå kan beteendet sedan tas vidare till att springa fram mot den andra hunden eller så eskaleras den andra hundens beteende.
Om hunden istället är avslappnad i kroppen, i svansen och mungiporna och ser sig omkring är det ingen fara, det är bara bra att hunden får kolla av omgivningen!
Vissa hundar kan konsten att göra sig själv mindre för att hjälpa en rädd hund känna sig lite tryggare. Här har vi den ljusa valpen som är väldigt blyg i situationen och den lite större mörka valpen bestämmer sig då för att lägga sig ner intill och visa att den inte är farlig och bara vill vara snäll. Den rädda valpen har öronen nyfiket riktade framåt och höjt huvud som visar på att den känner sig mer nyfiken än rädd just då.
Om någon av hundarna har ett starkt resursförsvar eller leken går vilt till ska man undvika att låta dem leka med leksaker, pinnar osv. Men om hundarna är trygga i varandras sällskap och sköter leken lugnt kan något föremål vara lite extra roligt. Det bör alltid vara på hundarnas initiativ att introducera ett föremål i leken.
När det är stor skillnad mellan hundarna i storlek, ålder eller intensitet är det alltid viktigt att den hund som är i överläge (den unga friska, den vuxna, den stora eller intensiva hunden) är lyhörd och respektfull. Det är inte alltid lämpligt att låta hundar med alltför stora skillnader mellan sig leka, men att umgås lugnt och kontrollerat är alltid en möjlighet!
Om hunden vill få stöd och hjälp av människor, ge den alltid den hjälpen! Vare sig det är din hund eller någon annans, kommer hunden och vill gömma sig hos dig, se då till att de andra hundarna inte kommer för nära. En del hundar som är försiktiga och blyga vill leka nära sina människor för att på så vis känna sig lite mer trygg och säker. När det finns mer förtroende mellan hundarna kan man se att de springer iväg lite mer och leker för sig själv. Vi får ofta höra att hundarna själva ska lära sig hantera andra hundar, stå på sig, sätta egna gränser osv men det förhållningssättet riskerar att förvärra hundarnas situation. Det är bättre att vi finns där för att stötta, vägleda och avbryta när det behövs!
Det är inte ovanligt att hundar börjar rida på varandra i lek. Nästan alltid handlar det om stress (inte dominans!), det är ett beteende som dyker upp när hundarna blir för exalterade och uppjagade. Om inte hundarna själva sätter gränser och tar en paus är det bra att hundarna kopplas och får lugna ner sig en stund innan leken fortsätter.
Att gå efter varandra med avstånd och uppmuntra hundarna att nosa kan vara ett sätt för dem att få känna varandras dofter men utan att komma för nära. För hundar som behöver mycket tid innan de kan komma nära är det ett sätt att sakta börja närma sig så småningom.
De vänstra hunden är osäker i situationen och har en låg spänd hållning, stirrar på den hund som upplevs som mest skrämmande. Den hunden svarar då med att backa och slicka sig om munnen. Den tredje hunden i bakgrunden har stannat upp i leken för att låta de andra två “prata färdigt”.
Att nosa och samtidigt snegla och hålla koll på andra hundar är hundens sätt att lugnt kolla av vem den andra hunden är. Om din hund blir väldigt nosig runt andra hundar låt den gärna nosa! Du kan ofta se skillnad på om hunden nosar för att den hittat något spännande och när den använder nosandet för att kommunicera. Spännande dofter: hundens blick riktas neråt mot marken och öronen är väldigt avslappnade. Kommunikation: hunden ser sig runt, sneglar och riktar inget fokus neråt annat än med nosen och öronen är ofta spända och riktade eller lagda lite mer mot nacken.

Du kanske också gillar…