Hundmötesträning!

Något många upplever som extra utmanande med sina hundar, kanske framförallt på vintern, är hundmöten. Därför kommer här några tips på hur du kan tänka och göra för att underlätta för din hund!

Varför fungerar inte hundmötet?

Vi börjar här – för att förstå förhållningssättet i att träna hundmöten behöver vi först förstå varför många hundar har svårt med hundmöten till att börja med. Stress är “boven i dramat”! Varför hunden får förhöjd stress av andra hundar kan bero på alltifrån tidigare erfarenheter till genetik, oavsett vad får vi ungefär samma resultat. En hund som kanske skäller, drar i kopplet för att komma fram till den andra hunden, kastar sig fram, morrar, försöker fly e.t.c. och allt detta gör det svårt för hunden att kunna höra oss och kontrollera sig själv.

För att kunna hjälpa hunden att med större lugn ta sig förbi andra hundar behöver vi i första hand minska ner den där stressen.

Förberedelser

Vi kommer alltid längre när vi tränar hundar som vi tränar och förbereder inför situationen istället för att alltid träna när vi befinner oss mitt i den. Hunden är ofta stressad och lyssnar ändå inte, du blir kanske frustrerad, arg eller rädd och det blir bara pannkaka av hela situationen! Här är några saker du kan tänka på:

Långt koppel och sele – för de flesta hundar som är reaktiva är halsbandet en bidragande orsak till hundens obehag i hundmötet. När halsbandet dras åt, antingen för att hunden drar eller vi rycker i kopplet skapar det ett tryck i huvudet som är smärtsamt. Det finns också forskning som säger att hunden kan skada ömtåliga delar frampå halsen när halsbandet dras åt och även nackskador är vanliga. Alla dessa obehag som dyker upp i ett hundmöte gör att hunden upplever andra mötande hundar som extra obehagliga! Ha en sele av Y-modell som trycker framme på bröstkorgen istället. Ett långt koppel (gärna med en expander som gör eventuella ryck mjukare för dig och hunden) ger hunden möjlighet till mer frihet vilket ökar hundens känsla av trygghet!

Träna in ett “Omdirigerande ord” – lär hunden att förknippa ett speciellt ord eller en signal till att förvänta sig godis hos dig. Jag själv använder mig av ordet “Nice” för att kunna särskilja dig från annat jag säger till hundarna i vardagen. Träna det först i lugn och ro inomhus, sedan utomhus när det är lugnt och stilla och gör så en vecka eller två innan du börjar använda det i hundmöten. Du tränar det bäst genom att säga ordet, ex. “Nice” och rulla iväg en godis efter golvet. Upprepa 10-15ggr/tillfälle, gärna minst en gång om dagen. Om du använder lite extra gott godis kommer ordet få lite större värde! Tanken är att du sedan kan använda ordet så snart din hund ser en annan hund för att få den att vända om till dig så ni kan ta lite avstånd och träna vidare i hundmötet!

Sträckt koppel betyder “Kom!” – du kan också lära hunden att när du mjukt sträcker kopplet är det en signal som säger att hunden ska komma närmare dig. Detta gör du också inomhus i början för att sedan träna utomhus i en vecka eller två. Ha hunden i koppel och sele, se till att den fokuserar på dig och sträck kopplet medan du backar ett steg. Så snart hunden gör minsta ansats att följa med får den en godis av dig. Upprepa det här 10-15ggr/tillfälle, gärna minst en gång om dagen. Du vet att det fungerar när du kan sträcka kopplet och hunden vänder upp mot dig och kommer. Det är ett tryggt sätt att skapa avslappning när du måste korta upp kopplet istället för spänning!

Avstånd

Om en hund tycker något är obehagligt blir den mer stressad desto närmare det obehagliga den befinner sig. Hundmöten fungerar på samma sätt, desto närmare ni befinner er en annan hund, desto mer stressad och svår att hantera blir din hund. Därför är längre avstånd till andra hundar något du ska sträva efter så långt som möjligt! Du kan exempelvis:

  • Vika av och ta en annan väg innan mötet genomförs.
  • Vända och gå åt andra hållet.
  • Kliv ut en bit från vägen, kanske ut i skogen eller till annan öppen yta.

Det går inte alltid att ta ut det avstånd man önskar men bara att börja hålla avståndet kan räcka lång väg! Om det behövs kan man också försöka kliva in bakom något så att hunden inte ser den andra hunden när den kommer lite för tätt inpå.

Men gör jag inte min hund mer rädd? En vanlig fråga eftersom det är en gammal och tyvärr vanlig myt att vi förstärker hundens stress och känsla av obehag om vi undviker det hunden reagerar på. Forskning har visat gång på gång att det inte fungerar så. Även om hunden ser intensivt glad ut när den ser en annan hund är stressen lika obehaglig i kroppen, därför gör vi bäst i att ta avståndet så hunden inte behöver uppleva den stressen. Höga stressnivåer gör dessutom att hunden inte klarar av att lära sig något vettigt så det ger inget att träna en hund som kommit för nära en annan hund.

Vi behöver hålla sådant avstånd att vår hund klarar av att ta godis, utföra naturliga lugna beteenden och må bra.

Lugn och Trygg

Att träna hundmöten handlar egentligen inte så mycket att få hunden att ta sig förbi andra hundar på en gata. Ofta handlar det om att bygga trygghet och ge hunden valmöjlighet till lugna beteenden hellre än utåtagerande. På den vägen får vi en dag en hund som kan vistas runt andra hundar och möta dem på promenader på ett lugnt vis, de hanterar inte bara ett hundmöte på promenaden, de hanterar en hel del annat som kan uppkomma i livet kring andra hundar plus att du fördjupar relationen till din hund! Här följer några tips på hur du kan göra för att hjälpa hunden att kunna närma sig andra hundar med större lugn:

Löst koppel – att ge hunden löst koppel skapar en mer avslappnad hundkropp vilket leder till en mer avslappnad hund. Om du håller nog med avstånd till andra hundar kan du utan problem släppa efter i kopplet och låta din hund röra sig mer fritt. Kopplet är ofta en stor bidragen anledning till reaktiva hundmöten: hunden känner sig trängd när vi kortar upp kopplet och drar med oss hunden framåt.

Uppmuntra naturliga beteenden – det hundar vill göra i ett hundmöte är att ta avstånd, hålla lite koll på den andra hunden medan båda hundar nosar, kissar, spanar in varandra försiktigt, visar lugna signaler såsom att vända bort huvudet, röra sig långsamt. Allt detta medan de försiktigt och artigt närmar sig varandra, inte rakt på utan i bågar eller cirklar som sakta blir mindre och mindre. Vårt sätt, att strikt gå rakt fram mot någon annan, är för hunden ett främmande sätt att möta främmande hundar. Det är därför hunden blir reaktiv, den försöker helt enkelt hantera stressen det innebär att inte kunna göra som den skulle ha önskat då den närmar sig andra hundar alldeles för fort och för nära. Det vi kan göra är då att ta avstånd och uppmuntra vår hund att få gå och nosa, kissa, spana lite på den andra hunden för att sedan fortsätta nosa. Alla dessa beteenden är ett artigt språk som säger till den andra hunden “jag är snäll, jag vill inget illa och jag vill inte ha en konflikt”.

Titta på hundar ger godis! – för att hjälpa hunden ytterligare kan du, varje gång din hund tittar på den andra hunden, säga ditt omdirigeringsord och släppa ner en godis på marken. Det hjälper hunden att förknippa åsynen av andra hundar med något positivt istället för obehaget den hittills känt. Det är viktigt här att du inte kräver något av hunden innan, det räcker med att den bara tittar på den andra hunden. Vänta inte för länge, om din hund börjar låsa sig och stirra betyder det att stressen börjar gå upp och det behöver du bryta om möjligt. Låt hunden titta och sedan få en godis. Upprepa varje gång hunden tittar, även om det är många gånger!

Sakta men säkert!

När du börjar se en förändring hos din hund, att den är lugnare, klarar av hundmöten mycket bättre, var noga med att ändå ta träningen sakta framåt. Det blir lätt bakslag för att hunden sätts i en situation den inte klarar av! Kom ihåg att hunden har bättre och sämre dagar precis som oss, den kan ha några bättre dagar då träningen är lättare och sämre dagar när den redan av någon anledning är stressad.

Genom att ta det försiktigt i början bygger du en trygg grund för din hund!

Att undvika

Träning av hundmöten ser en i slutänden olika ut, allt beror på hunden, miljön man går i, vilka hundar man möter o.s.v. Tipsen här ovan är bra att använda som riktlinjer och sedan bygger du en rutin som passar just dig och din hund. Men något du ska undvika om du har en reaktiv hund är detta:

  • Bestraffningar – alla former av bestraffningar, vare sig det handlar om att skälla på hunden eller tillfoga smärta/skrämma den ska helt undvikas! Bestraffning leder till en av två scenarion – antingen får man en hund som blir tio gånger värre och löper stor risk att utveckla aggressionsproblem eller så får man en hund som lär sig att stänga inne känslorna. Båda scenarion ger en hund som mår extremt dåligt.
  • Ögonkontakt eller andra krav – att ställa krav som att hunden ska sitta eller måste hålla ögonkontakt med dig kan förvärra problemen vid hundmöten. En hund som blir stressad klarar inte av att genomföra det hunden vet att du vill vilket skapar press som bygger upp ännu mer stress. Om du behöver som nödlösning kan en godis i handen framför näsan på hunden medan ni snabbt passerar fungera bättre än att kräva kontakt.
  • Hälsa på andra främmande hundar – även hundar som ser glad ut men är extremt intensiva runt andra hundar är egentligen rädd. De bara maskerar det bakom översvallande glädje som blir för mycket för andra hundar. Om du har en reaktiv hund ska du aldrig låta andra hundar komma fram och hälsa på din hund. Speciellt inte i koppel. Det förvärrar stressen och problemen. Om din hund har ett behov av att få leka med en annan hund är det bättre att skaffa en eller några trygga hundkompisar ni kan träffa under ordnade former!

Om det inte fungerar!

Om du försökt träna och träna och träna och ändå kommer ni ingenstans kan det finnas fler underliggande problem där hundmöten bara är toppen av isberget. En del hundar behöver drastiskt minska stressen i sitt liv generellt innan det går att ens träna situationer som gör den än mer stressad. Att ta hjälp av hundtränare kan då behövas för att få en helhetsbild av problemen och lösningar som hjälper hunden att bli lugnare och tryggare generellt. Hos Ulvens finns både kurser (Trygga Hundmöten), reaktivitetsträffar och möjlighet till privat träning, på plats runt Umeå eller Online!

Du kanske också gillar…