Allt om Munkorg!

Vad tänker du när du ser en hund med munkorg? Tänker du att det är en farlig hund som har den? Undrar du vem eller vilka hunden bitit? Eller tänker du att det är synd om hunden? Tänker du något speciellt om människan som håller i kopplet? 

 

Det här med munkorg är lite mer laddat än det behöver vara, som mycket annat i hundvärlden. Det här inlägget handlar om munkorg, om vad det faktiskt är, hur det kan användas, bemötas och tränas!

 

Olika anledningar till munkorg

 

Det finns massor av anledningar till varför en hund har munkorg. Hunden kan behöva munkorg för att den äter olämpliga saker på promenaderna som skadar den. Hunden kan bära munkorg för att helt enkelt träna munkorgen, så att tillfället då hunden Måste ha munkorg, hos veterinären exempelvis, blir det inte lika jobbigt. Det finns hundar som har munkorg för att de håller på att tränas på olika vis, och hundar som bär det för att hundsporten man utöver kräver det.

 

Oavsett anledning är inte munkorgen något negativt. Den ska inte tolkas som att det är en hemsk hund som bär den. Är det så att hunden bitit någon eller att det finns misstanke om att hunden kan bita någon, då är det positivt att hunden har munkorg på sig, så att skador inte ska ske när man tränar sin hund i sociala situationer. Hundar som äter farliga saker, såsom sten eller annat ute i naturen, har munkorgen för att de inte ska behöva genomgå operationer och kanske till och med avlida på grund av sitt sökande beteende. Är någon ute och tränar sin hund att bära munkorg i förebyggande syfte, som exempelvis inför ett veterinärebesök, är det superbra! Vi borde som hundägare bli betydligt bättre på att förebygga och träna upp hundens tolerans för saker och ting som den kan behöva uppleva i situationer då den blir sjuk eller skadad.

 

Låt oss djupdyka i dessa anledningar: 

 

Glupska hundar 

 

En del hundar är extremt glupska. De sätter i sig allt de hittar som verkar smaskigt. En del hundar kan äta främmande föremål av andra anledningar än glupskhet också, såsom olika magsjukdomar, stressrelaterade beteende osv. Oavsett anledning kan effekten av detta ätande leda till stort lidande för hunden. Att behöva genomgå stora bukoperationer varje gång hunden satt i sig sten blir påfrestande för hundens kropp och innebär en stor risk varje gång hunden behöver genomgå det. För att inte tala om kostanden för en bukoperation. Går det inte att träna hunden till att undvika detta ätande, är munkorg ett bra sätt att hantera det på. Man tränar sin hund att bära munkorgen utomhus och trivas i den. På så vis blir promenaderna trevligare och tryggare. Jag kan slappna av som hundägare och hunden kan i sin tur slappna av!

 

Hundar som bits

Munkorg kan behövas när man tränar reaktiva hundar som nafsar, bits eller där det finns en misstanke om att hunden kan reagera med bitande. Det kan vara i möte med andra hundar, människor eller något annat. För att förhindra att någon skadar sig och att hunden ska råka bita någon, har man munkorgen på. Problemet är laddat så klart, och vi har alla olika nivåer för vad vi tolererar när det kommer till just bitande och nafsande. Att kunna arbeta med beteendet för att ge hunden och ägaren bättre livskvalité (och i vissa fall för att undvika avlivning), kräver ibland munkorg till en början. Om ägaren upplever att hunden inte kan skada någon kan alla slappna av betydligt mer, vilket leder till bättre träningstillfällen. Det i sin tur kommer leda till en mer avslappnad hund som lättare tar till sig träningen.

 

Förebyggande träning med munkorg

 

Trots att du har en snäll gladlynt hund som inte äter olämpliga saker och som inte skulle bita någon, kan det vara en väldigt bra idé att träna hunden bära munkorg ibland! Att ha på en munkorg för första gången kan vara obehagligt för en del hundar. Oftast är det hos veterinären de är med om detta, under omständigheter som kan kännas jobbiga. Att ha lärt hunden bära munkorg innan den Måste ha det, kan hjlpa hunden att känna sig tryggare och lugnare. Om hunden fått ha munkorg när den gjort roliga saker, fått godis, haft det bra och varit lugn, kommer munkorgen inte förknippas med ett obehag den dagen den måste sättas på grund av sjukdom eller skada. Det kan alltså hjälpa både dig och hunden att lära sig sätta på munkorg, bära munkorg och hantera munkorgen!

 

Hur tränar man munkorg? 

 

Först köper du en munkorg som hunden ska ha. Det finns många olika modeller, välj det som passar bäst för ditt syfte. Se till att den sitter bra, den ska inte trycka mot ögonen eller skava. Hunden behöver den kunna öppna munnen i munkorgen för att andas ordentligt, och det ska vara god vädring vid nosen så den får i sig syre. Ska du träna i munkorg behöver man kunna ge den godis genom gallret också!

 

Sedan tar du det i långsamma steg. Att låta hunden få ta en aktiv del i träningen är det bästa, då tycker inte hunden att munkorg är ett tvång! Följ dessa steg:

 

1. Plocka fram munkorgen och riktigt gott godis. Låt hunden få komma fram och nosa på munkorgen. Ge ett beröm och en belöning varje gång den vågar sig fram och nosa! Upprepa detta tills hunden gladeligen kommer fram när munkorgen kommer fram, för då har du betingat hunden på att munkorgen betyder positiva saker, som att man får gott godis! Det brukar gå fort, kanske bara 1-2 träningstillfällen.

 

2. Nu ska du lära hunden att sticka in nosen i munkorgen. Håll den i din kupade hand, se till att remmar är ur vägen så hunden lätt kan föra in nosen. Håll munkorgen i noshöjd för hunden och antingen väntar till hunden själv nosar nyfiket mot/i munkorgen eller locka med en godis i öppningen på andra sidan munkorgen. Varje gång hunden sticken in nosen, om så bara lite! Beröm och belöna! Upprepa tills hunden helt vågar stoppa in nosen i munkorgen utan att bli rädd. Det är viktigt att hunden hela tiden tycker det är trevligt och roligt. Tryck aldrig munkorgen mot hunden, handen ska vara stilla. Det är hunden som ska närma sig. Kör korta träningspass, några minuter här och där i några dagar.

 

3. Nu ska du lära hunden att stanna kvar med nosen i munkorgen. Jag brukar använda ordet “stanna” om hunden nu kan det. När hunden sticker in nosen, säger jag stanna, väntar en sekund och sen berömmer och belöna. Upprepa, men öka successivt tiden hunden ska stanna i munkorgen med sin nos, innan du berömmer! Om hunden har svårt att stanna upp, då kan du smörja insidan munkorgen framme vid nosen med något gott, smör eller leverpastej. Eller hålla en godis mellan fingrarna i andra änden av munkorgen så hunden får gnaga lös godiset genom munkorgen. Och sen testar du efter något träningspass att bara låta hunden sticka in nosen i munkorgen och stanna upp.

 

4. När hunden ska stanna upp i munkorgen några sekunder, ska du nu börja använda remmarna. Dra remmarna om nacken, och över huvudet om en sådan finns men knäpp den inte. Beröm och belöna så fort hunden står still och låter dig dra i remmarna och lägga dem mot hunden. Upprepa många gånger. Hunden ska vara helt bekväm, blir den rädd eller tycker det är obehagligt, då backar du lite i träningen.

 

5. Näst sista steget är att fästa munkorgen. Gör detta mjukt och släpp munkorgen. Om du kan ge hunden godis i munkorgen är det jättebra, beröm och ge godis medan munkorgen är på och upprepa många gånger. Hunden behöver inte röra sig än, den kan sitta eller stå still. Ta av munkorgen efter en minut eller så. Om hunden krafsar mot munkorgen, försök avleda med godis, prata lugn och beröm så snart alla fyra tassar är i marken. Ibland kan man hjälpa hunden genom att lägga en hand under haka och stödja lite, många hundar vill hänga med huvudet i början för att det känns ovant.

 

6. Sista steget är att få hunden att röra sig fritt i munkorgen. Ta med den ut på en rolig promenad. Ta på munkorgen, där hunden själv får sticka in nosen innan du fäster den. Sedan börjar ni gå. Om det behövs, locka med godis i början och försök få hunden att tänka på annat än just munkorgen. Om munkorgen följer med på vissa promenader, där ni gör roliga saker tillsammans i munkorg, blir den snabbt förknippad med något spännande roligt och postivit! Precis som en greyhound gärna har munkorg på sig inför ett lopp, får du en hund som glatt stoppar nosen i sin munkorg och bär den med glädje och stolthet!

 

Du och din hund tjänar mycket på att träna munkorg! Nästa gång du ska till veterinären då hunden är skadad och sjuk kan du ha med dig din munkorg och erbjuda den till veterinärerna så blir det något som luktar och känns som hemma.

 

Döm inte hundar med munkorg

 

Gör snälla inte det! Du vet inte varför hunden har munkorg men inget blir bättre för att du dömer den som en elak aggressiv hund. Om du är nyfiken, fråga ägaren varför hunden har munkorg, men var inte otrevlig. Var avslappnad och lugn kring hundar med munkorg, för oavsett anledning till munkorg, kommer hunden må bättre om den får bli bemött med lugn och ro.

 

En munkorg är bara en munkorg! 

Du kanske också gillar…