Träna med Minnet i Sinnet

Låt oss säga att du just fått hunden att stanna innanför ytterdörren för första gången, eller lärt hästen att sänka huvudet när du ska trä på grimman. Vet du vad nästa steg är för att dessa djur ska komma ihåg vad de ska göra i samma situation om en vecka, eller en månad? Och hur kan du träna för att göra inlärningen så snabb och effektiv som möjligt? Här får du lite tips, idéer och kunskap om träning och minnet!

Arbetsminnet och Långtidsminnet

Precis som vi har de flesta djur (så vitt man vet) minnet uppdelat på olika delar. Det är i arbetsminnet som ny information plockas upp. Den informationen blir dock väldigt skör, den kan lätt förvanskas eller tappas bort helt och hållet. Det varier mellan olika djur (och för den delen människor, hur många sekunder ny information kan hållas i arbetsminnet, innan det behöver repeteras för att ligga kvar. Om du exempelvis ska hålla ett telefonnummer i huvudet en kort stund för att sedan skriva ner det på ett papper har du inte lång tid på dig för att det ska bli rätt Kanske är det någon som pratar med dig, du blir distraherad av något på datorn eller liknande, och plötsligt har du glömt hela eller delar av numret och måste du kolla upp det igen. På samma sätt fungerar det för våra djur. Hönan har precis förstått att hon ska kliva upp på en låda, men om något kommer emellan för fler repetitioner kan den kunskapen lätt försvinna. Om du fått hunden att för första gången förstå att den ska plocka upp en leksak och lämna till dig är det inte säkert att hunden kommer kunna göra det en gång till ifall det dröjer för länge mellan första och andra repetitionen.

För att information, kunskap och förmåga ska kunna flyttas från det mer tillfälliga arbetsminnet behöver djuret alltså repetera det nya beteendet om och om igen för att flytta det till Långtidsminnet. Överföringen sker gradvis med varje repetition. När det tillslut ligger i Långtidsminnet kommer djuret mycket lättare komma ihåg och reagera på inlärda signaler o.s.v. Det finns de som säger att det krävs 3000 repetitioner eller mer för att ny kunskap ska vara ordentligt lagrat i långtidsminnet. Oavsett hur många repetitioner det krävs behöver vi träna mer på ett nytt beteende med våra djur än några minuter. Om djuret inte minns vad vi tränat på, ja då får vi heller inte den respons vi vill ha på signaler och vi kan heller inte kräva att djuret ska kunna ta sig vidare i träningen.

Hjälp att minnas

Vi kan hjälpa djuret att minnas för att optimera inlärningen genom att förstå hur det där med minne fungerar. Vad är minnesvärd inlärning? Och hur kan vi få hästen, hunden, katten eller hönan att lära sig flera beteenden snabbare? Låt oss titta på några knep!

Chunking – Det här är en metod där du bryter ner ett moment eller beteendekedja som ditt djur ska lära sig i mindre beståndsdelar som tränas separat under samma träningspass. Om du exempelvis vill lära hästen att röra sig från dig till en hovtarget och stå still där en stund delar du upp det i “stå still på stället”, “placera hovar på en target”, “röra sig bort från dig och mot ett mål”. Det kan göra att själva momenten går snabbare för hästen att lära sig och minnas, eftersom alla beteenden har med varandra att göra och är kopplat till en target. Hästen kommer snabbare minnas vad den gjort i förhållande till en target på nästa träningspass. Om vi använder en hund och apportering som exempel skulle vi kunna träna “gripa föremål”, “springa efter föremål”, lämna föremål i handen” för att sedan sätta ihop allt i en kedja så småningom.

Börja positivt, avsluta positivt – vi och djuren vi tränar tenderar att minnas början och slutet av en händelse. Vad som skett däremellan blir lätt suddigt och svårt att minnas, speciellt i detaljerna. Därför blir träningen mer effektiv om du börjar med något väldigt enkelt, något som djuret antingen redan kan eller gärna bjuder på som är roligt och ger stor utdelning. Om du tränar din häst som redan kan multarget kanske du börjar med några korta sekvenser av att följa targeten eller om du tränar hunden som gärna bjuder på ögonkontakt, för detta erbjuder du rikligt med godis. När du fått ditt djur engagerad går du vidare med träningen. Regeln “sluta när det går som bäst” är svår att applicera ibland men den har så rätt! Om du ser till att sluta när du sett att djuret förstått, eller lyckats med några riktigt rena repetitioner, då är det vad ni båda tar med er till nästa träningspass. Om du pushar träningen för långt kan du riskera att behöva avsluta träningen för att inget fungerar. Skulle du hamna där, oroa dig inte! Avsluta med något enkelt igen, precis som du började med! Något du vet att djuret kommer klara av, oavsett om det hänger ihop med den tilltänkta träningen eller ej.

Vila och träningsuppehåll – använd glömska till er fördel! Med tiden tappar minnet ofta små detaljer och minns det mest övergripande. Det innebär att om det är något som inte riktigt går som det ska i träningen, kanske erbjuder djuret beteenden du inte riktigt vill se, kanske du vill finslipa detaljer och göra beteenden med flytande eller mer skarpa… istället för att nöta och nöta i träningen, ta ett uppehåll. Ge det några dagar eller kanske till och med veckor. Träna annat och återkom till träningen sedan. Mest troligt kommer djuret ihåg de övergripande sakerna som fungerade, men de små detalj-felen är nu helt borta och du kan börja om med träningen och göra det lättare för djuret att nå dit du vill. För min egen del har agilityträning varit något som gång på gång visar att hundarna blir bättre på agilityplan efter ett längre uppehåll. Kanske just för att de hinner glömma sina snedsteg och beteenden som råkat följa med, men minns den övergripande träningen vi haft.

Lek efteråt – lek brukar kunna gynna minnet. Forskning har gjorts på hundar där man såg tydliga resultat. Hundarna som fick leka en liten stund med sin människa efter avslutad träningen tycktes minnas mer av träningen i det långa loppet. Alltså kan det vara bra att leka en stund tillsammans som en avslutningsrutin på avklarat träningspass!

Undvik mycket stress och obehag – om du tränar djuret under stor stress eller i en obehaglig situation (för att djuret är rädd för miljön eller bestraffningar i träningsmetoden) riskerar minnet bli förgiftat av känslorna det här för med sig. Det kan också påverka hjärnans förmåga att plocka upp och förvalta kunskap du vill att djuret ska ta med sig. Försök därför att träna på ett vis där djuret kan känna sig helt trygg!

Inte bara för effektivitetens skull

Det känns viktigt att poängtera att träna smart med minnet i fokus inte bara ska göras för snabba resultat. Det är också ett förhållningssätt som kan göra träningen roligare och trevligare för ditt djur. Speciellt om vi som människor kan komma ihåg att djuren inte magiskt minns allt vi presenterar för dem – precis som oss följer deras minne regler för hur minne förvaras och kan plockas fram. Ett djur som mår fysiskt och psykiskt bra minns bättre. Ett djur som får rätt förutsättningar och förståelse för dess beteende, signaler och behov kommer minnas mer efter ett träningspass än ett djur som inte får det.

Slutligen behöver vi förstå att djuren inte alltid kan minnas det vi själva minns av en träning. Djuren försöker aldrig med vilje vara motsträvig till saker och ting, de väljer inte att “glömma” saker eller inte förstå. Ofta är det så enkelt att valpen som en dag fått pröva på “sitt” inte kommer ihåg det efter tre dagar. Kanske behöver ni fler repetitioner, kanske var det inte rätt förutsättningar för valpen första gången ni tränade, kanske är det inte rätt förutsättningar just nu för valpen att plocka fram vad den minns. Om vi utgår ifrån att hunden behöver fler repetitioner och mer hjälp att minnas riskerar vi inte lägga för stor press och pusha för hårt.

Du kanske också gillar…