Positiv förstärkning – glädje och samarbete

För mig började det för många år sedan. Jag var 15 år och gick en utbildning där jag bland annat lärde mig klickerträning. Eftersom vi hade hästar hemma på gården började jag att träna hästarna med klickern. Det var både lätt och roligt! Och med glädje kunde jag se hur relationen till hästarna förändrades. Varje gång jag hade med mig morotsbitar och klicker, släppte hästen lös på ridbanan och började träna fick jag en helt annan upplevelse av hästarna jag trodde jag kände!

Idag har jag fler utbildningar på nacken och under 2018 beslutade jag mig för att inkorporera häst i min verksamhet. Det beslutet har jag inte ångrat! Att arbeta med häst är inte riktigt som att arbeta med en hund, och det är utmanande för både mig och hästägare på ett annat sätt. Hittills har jag fått nöjet att träffa många fina hästägare som önskat introducera positiv förstärkning genom klickerträning i sin hästvardag.

Men vad innebär då positiv förstärkning? Jo det handlar om att skapa samarbete med sin häst, att förstärka beteenden som vi vill att hästen uppvisar i olika situationer. Låt mig ta ett exempel:

Att lasta en häst kan vara en utmaning många hästmänniskor känner igen. Med klickerträning kan en stressad rädd häst som tidigare behövt tvingas in i transporten, överkomma sin rädsla och självmant gå in i transporten!

Positiv förstärkning går ut på att tillföra något hästen uppskattar när den gör rätt val, och det går dessutom att ändra hästens känslor från obehag till välmående. Använt på rätt sätt kan du lära din häst nästan vad som helst, alltifrån markarbete till ridning och vardagsbestyr. Tänk att exempelvis ha en inkallning på hästen så du lätt kan ta in den från hagen? Eller varför inte lära hästen att hjälpa till att lyfta hovar vid verkning? Sänka huvudet när grimman ska på eller ridas bettlöst?

Vanligast är att man arbetar med en klicker i positiv förstärkning på häst. Klicker är en liten behållare med en metallremsa som ger ifrån sig ett klick när man trycker på den. Hästen får lära sig att när det klickar får man något riktigt mumsigt att äta, eller något annat som hästen uppskattar väldigt mycket. När hästen är “inklickad” kan man sedan använda klickern för att kommunicera med hästen då den gör något du vill att den fortsätter göra. Du kan exempelvis klicka och ge en morotsbit varje gång hästen följer med fint i grimskaftet eller står still på stallgången.

Klicker kan användas ibland, hela tiden eller bara för enstaka saker som ska tränas. För aktivering och skoj, eller för att tackla vardagsutmaningar! Oavsett är positiv förstärkning ett sätt att lära sig läsa av sin häst och få lära känna sidor av hästen som tidigare inte fått komma fram.

Vill du pröva på positiv förstärkning? Du hittar mer information om det här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *