Guiden till Äventyr
Ska du iväg på äventyr med din hund? Roligt! Här kommer en guide för att ge dig och din hund den bästa upplevelsen möjlig!
Äventyret
Alla slags äventyr är olika, men din hund och du behöver ungefär samma saker för att må bra, trivas och ha roligt tillsammans. Vare sig du ska iväg på den första långvandringen, åka på semester till en ny stad eller delta i er första tävling tillsammans kan du hitta tips och idéer som fungerar för just dig och din hund!
Bygg den bästa grunden
Hundar och människor reagerar olika på förändring, men för de flesta är det lite extra energikrävande att åka hemifrån, se något nytt, pröva på saker man aldrig gjort tidigare. Då är det bra att ha fullt laddade batterier och en så tömd stresshink som det bara är möjligt.
Vad är då en stresshink? Jo, föreställ dig att din eller hundens förmåga att hantera stress, och vad stress gör med er förmåga att hantera saker ni stöter på illustreras med en hink. Varje gång hunden upplever något eller gör något som ökar hundens energinivå fylls hinken på. Om stresshinken är fylld till en liten del är allt som normalt. Men om hunden blir skrämd av något, eller får leka med en hundkompis, kasta boll, besöka en ny plats med massor av nya dofter, får krav på sig att prestera osv kommer hinken fyllas på och fyllas på och fyllas på. Hinken kan också fyllas på om hunden lever med klåda, har ont eller känner annat obehag i kroppen. Om hunden inte får någon stund att tömma hinken (utan att hjälpa hunden slappna av kan en full hink ta som minst 72 timmar att bli tömd) kan den tillslut bli så full att den svämmar över. Då når hunden ett känslomässigt tillstånd som kallas Flooding. Hundar beter sig olika i en Flooding-situation men ofta handlar det om att hunden plötsligt gör utfall, börjar skälla frenetiskt, kastar sig i kopplet, eller går in i sig själv och stänger av. Oavsett hur hunden reagerar brukar den inte kunna ta godis, inte gå att prata med och den kan inte fokusera om.
Det är JÄTTEVIKTIGT att hundar som hamnar i ett tillstånd av Flooding får hjälp och stöd att lugna sig, få känna sig trygg och få komma undan från det som blev sista droppen. Här är en liten bild som visar stresshinken och hur olika saker kan fylla den:
Varför är det här bra att känna till? Jo, att åka iväg på äventyr med hunden kommer säkerligen att fylla upp stresshink, antingen för att det kommer bli väldigt roligt och spännande eller, om hunden har svårt med miljöombyte osv, bli skrämmande och utmanande. Det du kan göra då är att förbereda genom vila och avkoppling!
Ha minst tre dagar lugna innan du ska iväg. Så lugna de kan vara! Ta lugna promenader, lek lugna lekar, åk inte iväg till någon ny plats eller en plats du vet hunden jagar upp sig på. Ha inte besök hemma, lägg tid ni annars skulle lagt på exempelvis träning på att koppla av. Det kan vara att ge hunden massage, låta den sova ordentligt och ostört, och om hunden behöver aktiveras, gör det med lekar och övningar som handlar om långsamt fokus. Att få göra något litet pussel hemma i lugn och ro, träna kroppskontroll (balans osv) eller att gå en långsamt promenad i skogen.
Om du och din hund känner er avslappnade innan ni ska bege er kommer ni ha mycket mer energi till att uppleva äventyret samt att hantera nya intryck och utmaningar som kanske dyker upp!
Planera, planera och var flexibel
Olika äventyr kräver olika slags planer, olika slags packning och olika saker att tänka på och förbereda. Men oavsett resmål kan du alltid ha en plan för hur du och din hund ska ha en så bra upplevelse som möjligt! Har du en hund som har behov av en trygg plats och att få vara ifred? Då behöver du planera för hur du ska ordna en sådan plats på det ställe ni kommer till. Blir din hund tryggare om den får sova på en filt som kommer hemifrån? Vilka situationer i äventyret kan vara en utmaning för dig och hunden? Hur ska ni förhålla er till sådana utmaningar? Att göra en plan A och en plan B är aldrig fel! Ett exempel:
Jag har en väldigt lättstressad reaktiv hund. Vi ska till en plats där det kan finnas andra hundar. Vad behöver vi med oss och hur ska vi göra? Gott godis att kunna ge henne när andra hundar är i närheten, det blir lättare för henne att trivas då och för rädslan att minska. Vi behöver också ett stadigt koppel och en sele som fungerar bra. Vår plan blir att hålla sig lite utanför om det kommer många hundar. Jag ställer bilen i skuggan ifall att jag behöver göra något som kräver att jag är nära andra hundar och det blir trångt. Då kan hon slappna av i bilen en stund istället, så det är min plan B.
En annan sak att fundera på när du planerar är: finns det en situation som du vet kan uppstå, som hunden behöver få träna lite på? Kanske ni ska åka buss en bit och hunden har aldrig åkt buss tidigare. Det blir lättare om du kan åka buss med hunden några gånger på hemorten, då du inte har tid att passa och packning att släpa på, och du kan ge hunden hela uppmärksamheten för att ge en så bra upplevelse av bussen som möjligt. Eller kanske hunden kommer behöva ligga i en bur för att få komma undan och koppla av? Om din hund aldrig legat i sin bur tidigare är det bra att träna det hemma först, där hunden redan är trygg!
Att förbereda och förebygga kostar alltid mindre och blir dessutom bättre för ditt och hundens välmående.
Närmaste veterinär – en viktig punkt i planeringen är att se vart du hittar närmaste veterinär ifall olyckan är framme. Det blir mycket lättare för dig och hunden om du på förhand har lagt in nummer på telefonen till veterinär, istället för att i stundens hetta försöka hitta ett nummer, adress osv.
Dags för äventyret!
När ni väl begett er iväg på ert äventyr finns det några saker som är bra att tänka på oavsett hund/människa och äventyr.
- Låt hunden lugnt och stilla få ta in den nya miljön och situationen. Forskning har visat att hundar som i lugn och ro få sniffa i lugnt tempo blir mer optimistiska och lugna. Därför är det en jättebra idé att gå en liten promenad på den nya platsen. Om hunden behöver titta på saker, nosa, filosofera, låt den göra det. Avbryt den bara om den luktar på något olämpligt eller farligt. Har du en socialt osäker hund, och ni är på ett äventyr där det finns fler människor och/eller hundar är det bra att hålla sig på avstånd först och inte låta människor eller hundar komma fram till din hund och hälsa förrän din hund verkar bekväm med det. Låt då hellre din hund få komma fram till andra, istället för tvärtom.
- Ska ni prestera på något vis på ert äventyr, eller är hunden så uppe i varv att den inte kan kontrollera sina impulser? Gör någon lugn uppgift hunden är van vid, som att söka godis i gräs eller kanske träna lite balans på något (stockar, stenar, parkbänkar), gör några trick hunden är bra på och tycker om. Det ger hunden ett annat fokus och hjälper den att hitta en trygghet i den nya situationen. Det värmer också upp hjärnan och kroppen inför en prestation.
- Ta pauser! Ge hunden en paus då och då. Olika hundar har olika stora behov, men alla hundar mår bra av en paus nu och då där den får vara i lugn och ro på en plats där den får vara ifred. Om hunden lätt blir orolig över att vara ensam, lämna den inte! Sitt med den eller hitta någon annan person hunden litar på som kan hålla den sällskap. En paus kan vara att få gå undan från stoj och stim, att få gå in i en bur och lägga sig, eller sova i en bil. Det hjälper hunden att sedan hantera allt spännande ni ska göra!
- Informera andra människor om hur de ska förhålla sig till din hund. Det finns en allmän norm som säger att hunden ska anpassa sig efter alla människor och alla situationer, men det är fullständigt orealistiskt! Hunden är en egen individ med egna känslor. Är hunden liten och söt exempelvis betyder det inte att alla får dyka över den för att hälsa och klappa. Har du en hund som är ointresserad eller rädd för andra människor är det viktigt att informera andra om hur de ska bemöta din hund. Du är din hunds förkämpe och hunden kommer vara lugnare och tryggare med dig om den vet att du styr upp situationerna.
- Gör en plats åt hunden som är bara hundens plats. Det är bra att ha med något som hunden är van vid, en filt eller kanske en leksak. Något som luktar hemma och som hunden även hemma är intresserad av, trivs med och kan slappna av kring.
Hjälp, hunden blev skrämd!
Det är inte underligt om även en trygg hund blir skrämd på nya äventyr. Vi har en helt annan förståelse för var vi är, varför vi är där och vad vi ska göra. Hunden har ingen kontroll över situationen alls då den inte har några val. Hunden har dessutom inte samma perspektiv på världen som vi har. Vi kan dra slutsatser, förstå saker som händer, ljud som hörs osv, medan hunden inte har samma sammanhang. Dessutom har hunden andra sinnen som är viktig för den, speciellt luktsinnet. Något som vi inte kan förstå, eftersom vi inte har ens i närheten av samma luktsinne. Hunden ser saker från en annan höjd, och ser inte detaljer och färger på samma sätt som vi. De har en annan hörsel än vi, och befinner sig dessutom ofta kopplade vilket gör att känslan av kontroll för sin egen säkerhet minskar betydligt.
Här kommer några bra punkter på hur du kan tänka om hunden verkar känna obehag eller rädsla i en situation:
- Var din hunds största trygghet. Tvinga den ALDRIG fram till något den är rädd för. Om hunden vill fly, följ med den och låt den fly. Gå så långt ni behöver för att hunden ska börja känna sig tryggare, eller det är möjligt. Även om du förstår att det inte var något farligt är rädslan högst verklig för hunden och ska alltid alltid tas på allvar. Bli inte arg på den, även om den krånglar en massa, var själv så lugn och trygg du kan vara.
- Behöver din hund en stund paus hos dig eller för sig själv, låt den få det. Vill den sitta i famnen och bli klappad, eller bara få sitta nära dig, låt den göra det.
- När första reaktionen släppt är det bra att försöka hjälpa hunden att komma över situationen om det är möjligt. Du behöver tid för det och att kunna ge hunden hela din uppmärksamhet. Att närma sig platsen, eller gå fram till föremålet som hunden blev rädd för är bra, men tvinga den inte på något vis. Du kan själv gå före en bit, berömma hunden för varje litet steg och belöna med gott godis. Vill den backa en bit, låt den backa. Om det går att få hunden att börja leka lite i situationen är det ett bra sätt att få rädslan att släppa snabbare, det och godis/mat som hunden tycker om. Det finns en skadlig myt som säger att man inte ska ge hunden mat eller på något vis uppmärksamma den när den är rädd. Det är fel, rädsla är en känsla och bästa sättet att förändra en känsla som är obehaglig är att byta ut den mot en känsla som är positiv. Därav lek eller godis, för det “ställer om” känslan i kroppen. Prata med den lugnande, var uppmuntrande för varje litet steg hunden vågar, och kommer inte hunden hela vägen fram till platsen/föremålet/situationen den blev rädd för gör det inget. Du ska inte pressa den längre än den klarar av. Låt hunden veta att hos dig är den hörd, känslorna är respekterade och då kan man känna sig trygg!
- Avsluta det hela med något som ger hunden lite självförtroende! Ett lättsamt trick den tycker om, eller att få nosa rätt på godis eller leka med dig. Ge hunden trygga positiva upplevelser att gå därifrån med, oavsett vad den blev rädd för och om ni kunde jobba med det eller ej!
Borta bra men hemma bäst!
När äventyret är över och ni kommer hem är det bra med några dagar av vila igen för att tömma stresshinken. Även om hunden varit lugn och haft roligt under hela ert äventyr blir det ändå en viss stress i kroppen av att vara på en annan plats, uppleva nya saker och hålla andra rutiner.
Planera inte in fler äventyr direkt efter om du kan undvika det, ta lugna promenader med hunden och träna inte saker som är väldigt utmanande. Ge er själva stunder av vila tillsammans med lite massage om hunden tycker om det. Låt hunden sova så mycket den behöver, och undvik lekar som är alltför energiska.
Var det något på ert äventyr som blev utmanande? En bra sak inför framtida äventyr är att träna på de utmaningarna. Om hunden hade svårt att sova i sin bur är det bra att börja ha buren framme med öppen dörr hemma, och träna den att slappna av i buren. Om hunden hade svårt att hantera många människor är det en bra idé att ibland ge sig iväg till platser där det rör sig lite mer människor, så att hunden får lära sig slappna av i det och känna sig trygg. Det hjälper er inför nästa äventyr ni beger er iväg på!