En hundtränares dag

Jag får ofta frågor om vad jag egentligen gör på dagarna och om det här är mitt enda jobb, så jag tänkte att jag skriver ner en typisk dag för den nyfikne att läsa om!

Morgon

En vanlig morgon börjar oftast runt 7.30 med daghundar som ska anlända och hemmets hundar som vill morgonkissa och ha mat. Min sambo Elin beger sig oftast till skola på morgonkvisten också. Eftersom jag lever med svår kronisk smärta går det långsamt att komma igång och jag spatserar mest runt i pyjamas, dricker te och äter frukost. Hundarna sover i regel, Amira myser ner sig i vår (ursäkta, hennes) säng i sovrummet, Varg snarkar under köksbordet och daghundarna tar varsin soffa i vardagsrummet. Vid 9-10 snåret vill hundarna få komma ut!

Förmiddagspromenad

Det här är oftast den mysigaste stunden på arbetsdagen, att få komma ut med hundarna och promenera i godan ro. Vi försöker oss på en långpromenad, gärna i skogen och hundarna får sniffa och filosofera i sin egen takt. Så ofta jag hinner och orkar tar jag dem i bilen och kör iväg någonstans för att ge oss alla de bästa förutsättningarna att ha roligt och slappna av. Med två reaktiva hundar i flocken blir det lättare att undvika hundmöten en bit från stan! Eftersom jag jobbar de flesta vardagskvällar låter jag förmiddagen vara för min och hundarnas skull. Samla kraft och fundera igenom vad dagen sedan ska innehålla. Vi har tre daghundar som kommer lite omlott med varandra; Zelda – en BC-blandning, Ajani – cotton och Hastur – finsk lapphund.

När vi är klar med promenaden behövs det ofta några minuter av dusch och hårvård då hundarna ofta får leka i gyttjepölar och tumla runt i blåbärsriset om de önskar!

Administration, planering eller rådgivningar

När förmiddagen är avklarad och hemmets alla hundar har fått sitt är det dags att ta itu med nästa punkt på dagen. Det kan vara administrationsarbete, planering av kurser, kursutbud, evenemang, föreläsningar eller något annat. Det kan också vara en rådgivning eller två där jag möter upp hundägare och deras hundar i deras hem eller på annan plats. Jag tycker om variationen, framförallt om jag haft några dagar med väldigt mycket arbete vid datorn.

En dag i veckan brukar jag ha “utbildningsdag”. Det innebär att jag lägger allt annat åt sidan för att kunna gå igenom gamla anteckningar från tidigare utbildningar, friskar upp minnet av olika kunskaper eller plöjer igenom internet efter senaste forskningsrapporterna som kommit inom hund. Jag har ett antal böcker jag slår i, och har kontakt med andra tränare runtom i världen för att bolla idéer och samtala. Det är något jag tycker är viktigt, för att hela tiden vara uppdaterad på vad som händer i hundvärlden!

När jag har rådgivningar får jag träffa många olika människor och hundar med alla möjliga utmaningar. Jag får dessutom se många delar av Umeå med omnejd som jag annars inte skulle ha känt till. Det känns väldigt spännande att hela tiden vara flexibel och lyhörd för varje ny klients utmaningar, och för varje ny hunds personlighet och behov!

Mitt lilla kontorshörn består till 80% av tiden av ordnat kaos!

Middagstid

Har jag en stund över blir det en vända till gymmet. Att träna gör kroppen mindre värkande, och det gör arbetet lättare! Det ger mig också en hundfri stund, välbehövligt när jag både lever och jobbar med hund.

Runt middagstid åker alla daghundar hem, och det är dags för våra två hundar att få sin egentid. Amira får tid med Elin, de beger sig på promenad där innehållet anpassas efter vad Amira behöver för dagen. Spår, jaktträning eller att bara få gå på sniffsafari. Varg får egentid med mig, vi åker till kursområdet, går en promenad och tränar tillsammans. Det blir alltifrån Rally till olika moment vi går igenom på kurserna som han får visa upp. Han får sedan vila i bilen medan jag har kurser. Många kvällar har jag flera kurser efter varandra.

Inför kvällskurserna går jag igenom mina kursanteckningar från föregående vecka för att se om någon hund hade någon särskild utmaning på tidigare kurstillfälle som vi ska ta itu med. Jag tittar på upplägget och är det en ny kursstart jag har så går jag igenom kurslistan för att börja memorera namn på hundar och människor. Jag är fasligt dålig på att komma ihåg namn, men att läsa igenom kurslistan innan ger mig en större chans att försöka minnas. I regel har jag mellan 5-8 kurser som rullar varje vecka, det blir med andra ord många namn att lägga på minnet!

Det är viktigt för mig att ge alla mina kursdeltagare och deras hundar ett bra bemötande, så har jag extra ont en dag försöker jag med en kort minut av meditation för att slappna av i bilen innan kursen drar igång. Det gör det lättare att hålla andan och humöret uppe. Om jag mår bra och är glad vet jag att jag lättare kan stötta och peppa mina kursdeltagare!

Kvällskurserna är sällan enformiga, även om jag har kurser parallellt med samma innehåll är ingen hund eller människa den andra lik. Det är roligt att få följa ekipagens utveckling under kurserna och mitt mål är alltid för varje enskilt ekipage kunna ge så individuell hjälp som möjligt!

När kurserna är avklarade kan jag ibland gå en vända till med Varg och träna med honom om jag tror han behöver det. På vägen hem tänker jag igenom kurserna och när jag parkerat skriver jag ner korta anteckningar på sådant som jag behöver minnas till nästa vecka.

Kvällsro

Kvällarna är stillsamma allt som oftast. När jag började jobba som hundtränare satt jag ofta även efter kvällskurserna och jobbade vid datorn med administration. Det gör jag inte längre, för att ge tid åt att bara vara. Jobbar jag sent på kvällen är det bara tillfälligt och för att något verkligen måste bli klart. Jag och sambon har många olika intressen som vi brukar ge tid till på kvällen. Rita, teckna, hantverka eller sysselsätta oss med andra av våra intressen. Varg är ofta sällskapssjuk på kvällen och vill ha massage eller få busa lite, givetvis tar vi oss tid för det också! Amira gosar ner sig bland täcken och kuddar i vår (nej just, hennes) säng där hon snarkar och trivs!

Ett drömjobb

Jag planerade och funderade i många många år på att starta eget, men vågade inte riktigt. För snart fem år sedan behövde jag sluta på en annan arbetsplats och insåg att det var nu eller aldrig! Jag har inte ångrat mig en dag. Det är mycket jobb att vara egen företagare, och det är utmanande att hålla en balans mellan jobb och eget intresse, speciellt med egna hundar här hemma som givetvis ska få sitt. Att jobba kvällar och helger gör det utmanande att skapa tid för familj och vänner såklart, men för det mesta går det bra! På sidan av hundverksamheten får jag dessutom nöjet att fotografera och teckna/måla/gravera porträtt. Det blir mycket hundar även där!

Med en kropp som inte riktigt fungerar som den ska är det en obeskrivlig frihet att kunna lägga upp min egen arbetstid. Det är utmanande och spännande att få träffa olika människor, olika slags hundar och även andra djur. Sedan jag valde förra året att ta med hästträning i företaget har jag fått träffat flera underbara hästekipage. Häst var ju det djur jag faktiskt började träna och har växt upp med sedan jag var liten.

Jag har lärt mig tonvis genom mitt yrke och utbildningar jag gått dessa år, och jag fortsätter lära mig och utvecklas. Allt för att kunna erbjuda alla hundägare som kommer till Ulvens ett så bra bemötande som möjligt, med uppdaterad kunskap som anpassas efter varje individ!

Det var lite om mitt jobb och en typisk dag! Vill du ha hjälp med din hund, få gå kurs eller önskar bolla hundfrågor är du välkommen att höra av dig. Kontaktuppgifter och annan information hittar du här på hemsidan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *