#crazyseagullady

Du undrar nog vad det här ska handla om. Jag menar, jag tränar väl hundar va? Inte fiskmåsar. Ja, och en och annan häst tränar jag också. Men ibland behöver kunskapen användas i de mest oväntade situationer…

Du kanske har sett fiskmåsarna?

Om du gått kurs med mig har du nog kanske upplevt något tillfälle senaste månaderna där fiskmåsar varit lite väl påträngande kring hundarna. Inte för att fiskmåsarna är elaka, nej inte alls! De har varit respektfulla mot hundarna men stört likväl då de försökt plocka hundgodis som hundarna missat på marken lite för nära.

Jag har på ett fint men bestämt vis försökt att schasa iväg dem då och då, men det har inte riktigt fungerat. Hundarna har blivit störda av fiskmåsarna som kommer så nära och jag har funderat på hur jag borde lösa det här. Byta plats? Jaga iväg måsarna mer bestämt? Jag är en djurvän, jag bryr mig om alla slags djur och vill att alla djur ska ha det bra och ha rätt till sin plats i världen. Dessutom vore det hyckleri att förespråka medkänsla, respekt och samförstånd i relation till sin hund, och samtidigt skrika och jaga bort måsarna så alla blir skrämda och upprörda. Fiskmåsarna har varit besvärliga men de hittar mat, givetvis vill de ta maten. Jag klandrar dem inte. Men jag vill inte att de som går kurs ska bli störda eller stressade av fiskmåsarna heller! Svår ekvation.

Ett test

Det jag främst lärt mig om djurs och människors inlärning är att om något är enkelt och ger positiva effekter strävar man åt det hållet, gör de beteenden som är kopplat till snabba belöningar där så lite energi som möjligt går åt. Därför tog jag lite hundgodis jag hade kvar i fickan och gick till andra sidan av platsen vi tränat på. Jag kastade ut godisbitarna och backade. Jo, mycket riktigt kom några fiskmåsar och började plocka åt sig. Bära eller brista, jag vill att vi ska kunna samsas på platsen. Varje gång en mås tog en godbit i näbben gjorde jag ett litet klickljud. Åkte hem efter en stund. Resten av veckan gjorde jag samma sak, efter kurserna var klara och alla åkt hem traskade jag iväg, kastade ut godis och gjorde mitt klickljud.

En risk med testet som jag kunde se var att måsarna skulle bli mer närgångna på kurserna. Nåväl, ibland måste man riskera för att vinna och misslyckas man får man tänka om helt enkelt!

Jag såg dock ingen sådan utveckling så jag fortsatte.

Nästa fas

Efter fem dagar av att klicka och belöna testade jag klickljudet. Jag gick bort till platsen där jag brukade stå, jag klickade och väntade. Jo, se på den! Tre fiskmåsar kom och landade tio meter bort och väntade. Jag kastade åt dem godis och snart var alla åtta fiskmåsar där. Klickljud och godis. I en vecka till testade jag det här, och fiskmåsarna blev fortfarande inte närgångna på kurserna.

Slutstationen

I måndags var stora testet. Kan jag interagera med fiskmåsarna på ett bra avstånd till mig, få dem att ha roligt och få godis samtidigt för att öka värdet av att vänta på min signal och godiset, istället för att sno godis från hundarna? Jag gick ut på parkeringen, jag gjorde signalen och sex fiskmåsar kom. Jag började kasta dem varsin godis i turordning, i motsatt riktning till var vi tränar hundarna. Jajemen. De tog längre och längre avstånd från mig, för att förväntan på mat fanns i den riktningen. Jag hade Varg med mig, de har extra respekt för honom så jag behöver inte riskera att de kommer närmare för att få godiset snabbare. Det gjorde att de höll sig på avstånd i väntan på belöningen.

Idag

Jag har för en stund sedan lämnat parkeringen. Idag hade vi inte en enda fiskmås som blev för närgången. Någon enstaka, jag gissar några nya individer eller några som fortfarande tycker det är lite värt att i alla fall hålla ett öga på hundarna, cirkulerade över oss. Någon enstaka tog en smula godis långt bort från hundarna. Det är inga problem alls! Alla andra fiskmåsar satt på lamporna vid den plats jag brukar leka med dem, och när vi var klar med kursen och de flesta åkt hem gick jag och Varg iväg och lekte lite. Jag ser att det nu alltid är mellan 5-8 fiskmåsar och en lite förvirrad kaja som släntrar efter varje gång. Jag har passerat där förra helgen för att se om någon fiskmås kände igen mig, bilen eller Varg när det inte är kurser där, ingen fiskmås reagerade alls med att komma ner eller nära. Jag tror de har lärt sig vilka dagar det är kurs ungefär, och vilken tid det blir lek och godis!

Jag har inte blivit tokig

Så går du kurs hos mig och ser att jag går bort och kastar smulor till fiskmåsar har jag inte blivit en galen fiskmåstant! Jag håller bara min och måsarnas deal. De lämnar hundarna ifred, och får lite belöning som är enkel, rolig och ofarlig sedan! Det var ett oväntat enkelt sätt att interagera med djur, utan att behöva utsätta dem för stora obehag eller göra dem tama. Fiskmåsar är för övrigt otroligt vackra och smarta fåglar har jag insett med det här, och min medkänsla för andra djur har verkligen fått sig en boost!

Mitt mål är på inget vis att göra dem tama, att de ska komma mig nära. Jag hoppas vi kan hålla den här dealen, och ser det ut att gå åt ett håll som inte fungerar får jag helt enkelt sluta. Men tillsvidare känns det här som den bästa lösningen, för måsarna, hundarna och mina elever!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *