Umeåhund

Under hösten och vintern 2016 kommer ett projekt att rulla som går under namnet Umeåhund! Umeåhund är ett fotoprojekt som syftar till att synliggöra mångfalden bland Umeås hundar och lyfta fram allt det hunden betyder för oss. Varje vecka kommer en ny presentation göras av en Umeåhund, här på hemsidan, på Facebook och på bloggen. 

Vill du att din hund ska vara med i projektet?

Allt du behöver göra är att komma på någon av fototräffarna som sker i Umeå. Du får din hund fotad och får sedan svara på ett antal frågor om din hund via mail. När det är din hunds tur att synas på internet blir du meddelad om detta! I slutet av projektet blir det eventuellt en riktig fotoutställning här i Umeå där din hund kommer få finnas med. De foton som tas på din hund under träffen får du själv tillgång till och får göra som du vill med, så länge du berättar vem som tagit bilden om du delar dem på sociala medier.

Träffarna är:

Fler träffar kommer ske under hösten!


Ny vecka och denna vecka presenterar vi Asuna! 

 

Asuna

RS1_stamp

Egentligen heter hon Blue Ivy Miyasu Hime No-Mikoto, men lyssnar till namnet Asuna. En Shiba Inu på lite drygt 9 månader.

Shiba Inu klassas som en ur-ras och kommer ursprungligen från Japan där den användes till framförallt jakt på småvilt och fåglar. Idag är den framförallt en sällskapshund, även i Japan. En liten, atletisk och robust hundras som är lättlärd, lojal och väldigt stolt.

Asuna fick sitt namn efter att husse och matte försökt hitta ett bra tilltalsnamn till sin lilla hund. De var enade om att det skulle vara ett japanskt namn, och de sökte igenom alla slags ordböcker efter olika betydelser men hittade inget som passade. En dag satt de och såg en anime-serie, “Sword art online” och en av karaktärerna i serien hette just Asuna. Serien fastnade de inte för men namnet förälskade de sig i och så fick det bli. Deras Shiba Inu fick heta Asuna!

Så hur hittade Asuna hem till sin husse och matte då? Jo, husse hade sagt hela tiden att någon hund skulle det inte bli. Men en dag när han sitter på 9gag (en humorsida) förälskar han sig i “doge”, shiban som nu har blivit viral. Han letar själv upp en uppfödare och överraskar med att berätta att han hittat en ras han tycker om. De ringer genast upp och matte klickar genast med uppfödaren! De hade önskemål om en röd hane, men det blev inte så. I december 2015 ringer uppfödaren och berättar att en valpköpare backat ut så en röd tik finns tillgänglig som skulle passa dem perfekt. Asuna var det sötaste de sett! Liten nog att få plats i händerna, och hur tuff som helst. Hennes första resa blev hela vägen från Gävle utan att klaga en endaste gång.

Asuna tränas just nu inför utställning, framförallt rasspecialen i Sundsvall i oktober. Inkallning är också något som husse och matte lägger ner tid på just nu, i väntan på att hon ska bli nog stor för mer fysiskt krävande utmaningar som att följa med på cykel- och rullskridskoturer och testa på agility!

Asuna har två saker hon älskar mest här i världen. Det första är att rulla sig i äckliga saker! Shibor ska vara kända för sin renlighet men Asuna saknar nog den genen. Hon älskar naturens egna parfym, såsom björnbajs, alger eller varför inte rutten fisk! Det blir allra bäst om hon får samma färg som det hon rullar sig i. Det är ju lite olyckligt eftersom det enda hon verkligen inte tycker om är vatten. Rullar man sig i saker måste man bada ofta tyvärr! Det andra Asuna älskar är passivitetsträning. Hon kan spendera en hel dag med att bara sitta och titta på folk och djur som passerar.

En vacker dam som var ett rent nöje att få fotografera!

RS2_stamp


Zelda

Zelda2_stamp

Zelda är en blandras mellan portugisisk vattenhund bordercollie och även lite norrbottenspets! En energisk och kelsjuk dam som spenderar sina dagar hemma hos mig medan matte jobbar!
När Zelda skulle flytta hem till sin matte gjordes en lång lista med olika namnförslag där varje namn testades med ett rop, då matte antog att det säkerligen skulle bli ett namn som måste ropas många gånger under åren. Zelda var det som tillslut vann och det var helt klart rätt namn på henne! Idag är hon fem och ett halvt år gammal.
Och hur hamnade Zelda i sitt hem då? Jo matte var uppväxt med hundar som liten och saknade det. Pudlar hade det varit under uppväxten och det var ju skönt att slippa lossnande päls! Fast krullig päls var inte önskvärt. Efter att ha fått höra om vattenhundar och googlat runt på det kändes det som rätt val av hund. Dock är priserna på renrasiga valpar inte passande för en student, som Zeldas matte då var. Tur var väl att matte snubblade över Zeldas kull och efter att ha rådgjort med sin mamma och läst på om raserna bestämdes det att en sådan hund fick det bli! Först såg det ut att inte bli någon hund trots allt då alla tikar var tingade och matte ville hemskt gärna ha en tik. Men i sista stund bestämde sig uppfödaren för att behålla en hane istället så alltså kunde Zelda få flytta hem till sin nya familj!

Zelda tycks alltid försöka förstå vad matte menar, hon lutar huvudet på sned och ser in i ögonen när man pratar med henne. Hon gillar att mysa i sängen på morgonen så mycket att när matte frågar om de ska kliva upp, kastar hon sig ner och borrar gnällande in nosen mot halsen som för att säga “Nej inte riktigt än!”. Tillsammans tränar de agility och rallylydnad och de har även testat på lite nosework. Zelda tycker också om att få följa med matte på löpturer, fjällvandringar och simmar hemskt gärna på sommaren. 
Det bästa Zelda vet här i världen är leksaken Slangen! Näst efter det tycker hon om att få bada och springa lös i skogen.  Något hon verkligen inte tycker om är surrande flygfän, allt från mygg till getingar, åka bil, ta på sig selen innan man ska ut och höga svajande saker.
Zelda är en riktigt pratsam hund som pratar på sitt eget vis med knorranden och gläfsanden och ylande, speciellt när matte kommer hem och Zelda blir riktigt glad! När matte nyser springer hon genast till toaletten för hon vet att matte går dit och snyter sig!
Zelda3_stamp

Ari

Ari1_stamp

Ari är en stilig herre som var oerhört tålmodig med fotografen som ville testa båda det ena och det andra! Han är 4 år gammal och av rasen Shettland Sheepdog.

Shetland sheepdogs, eller “shelties” är en förhållandevis ung hundras. Innan den uppmärksammades fanns den bara på Shetlandsöarna. När besökare såg den lilla fårhunden importerades den till England. Det tog lång tid innan man bestämde hur rasen egentligen skulle se ut och vad den skulle heta. Tillslut blev det Shetland sheepdog som har en bakgrund i fårvallning men är idag en pigg och alert liten hund som används till allt från sällskap till agility.

För ungefär två år sedan fick Ari flytta hem till sin matte och husse. De hade bestämt sig för att skaffa hund tillsammans och kunde inte helt enas om en ras. En mindre hund som gick att jobba med skulle det vara i alla fall. Efter att ha ringt på en annons där en kennel skulle sälja en vuxen hane bestämdes det att hunden skulle få komma hem till dem! När kennelägarna kom för att lämna hunden visade det sig vara en annan hund än vad annonsen hade talat om, eftersom kennelägarna tyckte Ari skulle passa bättre.

Det blev en natt av diskussion om huruvida Ari skulle få stanna kvar. Husse ville ta Ari men matte var tveksam. Det blev tillslut så att Ari stannade kvar och det var ju tur! Matte säger att han passar deras familj alldeles perfekt!

Ari är allt familjen kan önska sig. Han älskar allt och alla och är villig att prova all i alla fall en gång, om man bortser från grönsaker och vattenlekar! Han tränar och tävlar i lydnad och rallylydnad. Men mest av allt här i världen älskar han att krypa upp i knäet för att få mysa. Bus är ju så klart aldrig fel och speciellt inte med bästa grannkompisen Igor.

Ari2_stamp


Daisy

Daisy2_stamp

Denna flygande hund heter Daisy och är av rasen papillon. Hon är i skrivande stund 16 månader, mycket hund i litet format. Namnet Daisy kommer av mattes barnbarn som enkelt bestämde, efter att ha sett bilder av papillons, att Daisy skulle det vara!

Papillonen är en sällskapshund som fått sitt namn för sina “fjärilsöron”, ordet papillon betyder just “fjäril” på franska. Den tros ha importerats från Spanien till Frankrike där kungahuset blev ordentligt förtjusta i denna lilla hund och sedan dess har rasen hittat sin väg in i mångas hjärtan! Det är en utpräglad sällskapshund men går att träna i allt möjligt då rasen är intelligent och har mycket energi.

Daisy är en riktig kunglighet som fyller sin mattes liv med mycket glädje och träning. Hon är smart, arbetsvillig och gillar att aktivera sin matte. Matte har tidigare haft flera hundar men efter några års uppehåll kom Daisy och förgyllde vardagen, nu har matte ett nytt stort intresse. Tillsammans tränar de rallylydnad, agility och nosework. Daisy har också provat parkour och är väldigt duktig att balansera på sin pilatesboll!

Hon älskar hundgodis och kan tänka sig att göra nästan vad som helst för en munsbit. Eftersom hon levde med katt som valp är också katter något hon gillar skarpt. Det finns i stort sett inget hon inte gillar, bortsett från höjder som kan vara lite otäcka ibland. Men det tränar Daisy och matte på.

För matte är Daisy en av de tre bästa tjejerna i världen. Hennes dotter, dotterdotter och den flygande papillonen Daisy!

Daisy1_stamp

Ahimsa

Ahimsa1_stamp

 

Hennes uppfödarnamn är Huset Elliots Filiokus eftersom hon kommer från Huset Elliots U-kull. Hennes matte gav henne namnet Ahimsa. Namnet kommer från Buddhismen och betyder icke-våld. Eftersom matte just då läste kurs om just Buddhismen och Hinduismen och var väldigt peppad fick valpen heta just Ahimsa. Det fanns också en förhoppning om att Ahimsa skulle vara ett litet kärleksdjur och det är hon verkligen!

Ahimsa är av rasen Labrador retriever och är i skrivande stund 2 år och 5 månader. Labradoren kommer ursprungligen mest troligt från Kanada där den användes att följa med i arbetet kring båtarna, men i början av 1800-talet togs rasen till England där det blev en jakthund på grund av deras fina apporteringsegenskaper. Ahimsa var först tänkt att tränas och tävlas i personsök berättar matte, men hittills har hennes största intresse varit viltspår!

Det är en hund full av kärlek och glädje! Hon älskar allt och alla, allt som hon får hitta på med sin familj. Hon är en vilding och odåga också, med all energi, men det är en väldigt glad och vänlig vilding. Varje dag är den bästa dagen i Ahimsas liv!

Ahimsa får hitta på mycket spännande med sin matte. Bland annat har en gammal blå pensionärs-sparkcykel inhandlats för att Ahimsa ska få dra och hon blir så glad att hon måste skälla igång sig! De tävlar viltspår och hon är verkligen en stjärna. Jobbar outtröttligt med sin fantastiska nos. Vid anlagsprovet sa domaren att han inte hade haft något emot att ha Ahimsa som sin hund. Då och då händer det att Ahimsa får följa med storasyster Lovis och träna personssök då hon hoppar fram som en antilop i skogen, för att få syn på figuranterna som ligger gömda.

Hon är en hund som verkligen älskar allt, men det som just nu är det bästa är husse. Dit husse går, följer Ahimsa. Näst efter husse kommer Vatten som det bästa i världen. Finns det vatten någonstans måste Ahimsa vara i det, för att leta rätt på pinnar, spana på saker, eller slå tassarna i det så man kan jaga alla vattendroppar med munnen. Något hon inte uppskattar är kloklippning, en fullständigt onödig sysselsättning. Det går an, när det väl händer om det finns godis med i bilden. Ibland gör Ahimsa Viktiga Saker, och tycker då inte att hon borde komma på inkallning. Blir husse och matte arga för att hon inte kommer på inkallning är det roligare att leka leken Jaga Ahimsa!

Något speciellt som matte vill få berätta om är då Ahimsa gjorde sitt BPH. Hon var då så glad och full av energi att personlighetsbeskrivaren tyckte hon blev i det peppigaste laget då skotten brann av. Ahimsa måste ha tänkt att det var något roligt som skulle hända när det smällde! När hon mötte ett konstigt ljud i trumman så ville hon nästan stoppa in huvudet där för att se vad det var. Resultatet efter avklarad BPH blev en väldigt glad och driven hund som behöver jobba mycket och då mycket struktur. En väldigt träffande beskrivning av mattes Ahimsa!


Amber

 

Amber1_stamp

Amber är en renrasig dalmatiner, i skrivande stund 10 år gammal. Hon kom till sin ägare för två år sedan som omplaceringshund och det var kärlek vid första ögonkastet. Klok, empatisk, modig och vacker. Den snällaste hunden hennes ägare någonsin träffat!

Varför hon heter just Amber, ja det är en bra fråga. Kanske beror det på hennes ambrafärgade ögon? Ett vackert namn på en vacker hund kan vi alla vara överens om!

Som gammal dam gör Amber det hon vill. Ibland blir det lite lek på agilitybanan, ibland lite lydnad eller sök. Kurragömma med lillmatte är och trick kan hon också tänka sig att göra! Men mest vill hon följa med, vara där hennes människor är, göra det hennes människor gör. Mysa och få vara en del av sin familj.

Hon är en hund med mycket integritet och är inte så imponerad av människor som inte kan respektera detta.

Ambers ägare delade med sig av ett fint minne. Hon är nämligen inte bara en vacker gammal dam, hon är också en Diakonvovve. Då Ambers ägare arbetar som diakon fick denna dalmatiner en dag ett väldigt speciellt uppdrag. Diakonen var kallad till ett äldreboende för att hjälpa en dement människa med svår ångest. Det var väldigt svårt att få kontakt med hen, och snart beslutade diakonen och personalen att Amber skulle få komma in och hälsa på. Lugn och trygg på ett sätt som en äldre hund med mycket erfarenhet kan vara kom hon in, lade sig vid rullstolen en stund. Nosade och satte sig bredvid den dementa människan för att kunna bli klappad. Efter en stund av väntan får Amber sin första klapp. Diakonen pratar hund och Amber blir klappad och plötsligt släpper ångesten. De kan få kontakt igen.

Utan att ha någon form av terapihundsutbildning visste Amber vad hon skulle göra och det hjälpte en människa att må bättre. Det behövs kanske inte nämnas att Ambers ägare är väldigt stolt över sin hund!

När vi skulle ta foton av Amber var hon inte alls med på noterna förrän vi hade nog gott godis hon kunde tänka sig att arbeta för. Det märktes verkligen att hon är en värdig dam med mycket erfarenhet som mår väldigt bra och trivs med sin familj! Tillslut fick vi i alla fall flera fotografier där hon inte åt gräs eller “pratade” (för godiset kunde inte komma nog fort!). Jag tackar Amber och hennes familj för deltagandet under denna dag. Det var ett sant nöje att få fotografera en så fantastisk hund!