Är det vanligt att…
Det är inte lätt att leva med hund, speciellt inte sin allra första, och veta vad man kan förvänta, hur man ska göra. Är det vanligt att hunden behöver leka tio gånger om dagen? Är det vanligt att hunden plötsligt inte vill äta?
Är det vanligt att… är en artikelserie jag kommer hålla igång med jämna mellanrum för att hjälpa dig få en bild av hur det generellt fungerar och vad man generellt kan göra. Såklart är det här skrivet ur just ett generellt perspektiv. Hundar och vi är olika och lever på olika vis, men kanske det här i alla fall ge lite perspektiv och riktlinje i livet med hund!
Är det vanligt att hunden äter bajs?
Det är väldigt vanligt att hundar äter bajs av olika slag. Framförallt valpar kan äta en hel del bajs men i takt med att valpen växer upp försvinner beteendet. Om du har en hund som gärna äter bajs av alla de slag går det att träna med lite ihärdighet och mycket tålamod. Att lära hunden en “låt det vara”-signal är väldigt användbart. Träna det genom att belöna hunden rikligt så snart den låter bli att gå fram till saker den är intresserad av. Det krävs till en början att hunden är kopplad så att du kan hindra hunden från att verkligen nå fram till bajset. Om hunden äter lite rådjursbajs då och då är det ingen fara, men äter hunden bajs efter rovdjur, exempelvis katt, räv, andra hundar (och även människor) är det en bra idé att lära hunden låta bli. Om det är alldeles för svårt att träna hunden i att låta bli och bajsätandet kan bli något farligt kan möjligheten vara att träna hunden till att bära munkorg.
Är det vanligt att hunden sätter sig ner på promenaden och inte vill gå?
Det är ganska vanligt att hundar sätter sig ner på promenaden, speciellt valpar och unga hundar, även äldre hundar. Det finns mycket som kan ligga till grund för ett sådant beteende men du som hundmänniska bör alltid fundera kring varför hunden sätter sig innan du börjar mana på den. Valpar och unga hundar sätter sig ofta för att miljön är för mycket. Antingen är hunden rädd och vill hem till tryggheten, eller så är intrycken för mycket för hjärnan så hunden behöver en paus. Att få sitta ner och se sig om är ett sätt att processera det som finns i miljön. Sittandet kan också handla om en ovilja att gå för att något känns konstigt eller gör ont. Om du känner dig minsta lilla osäker huruvida hunden kan ha ont, rådgör med veterinär för säkerhets skull! Om hunden tydligt vill vända och gå hem, låt den göra det. Att tvinga den framåt när den är rädd kommer bara skapa mer rädsla, men om hunden får bestämma hur långt ni går och när ni vänder hem blir hunden allt mer trygg med dig och tillslut vågar den gå längre stunder.
Är det vanligt att hunden behöver gå ut åtta gånger om dagen?
Min erfarenhet säger att hundar (som inte har tillgång till utomhusvistelse på gård) behöver ca fyra promenader om dagen. Två kortare rundor när man vaknar och innan man går och lägger sig samt två lite längre promenader. Men det är väldigt generellt. Har man en liten valp kan man behöva gå ut ofta men då är det inte promenader som gäller utan en stunds utevistelse för att kissa och bajsa. Så småningom går man lite längre promenader och minskar ner antalet gånger man går ut, allteftersom hunden växer och blir rumsren.
En vuxen hund behöver i regel inte gå ut mer än fyra gånger per dag. Finns ett stort rörelsebehov kan man på någon av promenaderna springa, cykla eller ha hunden i långlina eller lös så den får röra sig fritt. Att ta en längre promenad på 45 – 60 min per dag är ganska vanligt och de flesta hundar trivs med det. Det du ska passa dig för är hundens stress-nivå! Om du har en relativt vuxen hund som inte kan sova på dagarna, som ofta ber om att få gå ut och sällan verkar bli nöjd kan det vara just promenaderna som är problemet. En hund som jagar upp sig ute p.g.a. andra hundar eller djur, människor som rör sig o.s.v. bör gå kortare promenader i dessa miljöer och absolut färre promenader! Det här för oss till nästa fråga…
Är det vanligt att hunden inte klarar av promenader?
Det är vanligt på framförallt valpar och unghundar men även generellt reaktiva hundar att de helt enkelt inte klarar av vanliga promenader. I alla fall inte förrän man fått ner hundens generella stressnivå. Hundar som lätt går upp i stress av intryck ska helst inte ta så många och långa promenader i problematiska miljöer. Det kommer inte “trötta ut hunden”, det lägger bara på mer stress vilket leder till att hunden blir mer rastlös och kräver mer aktivitet inomhus. Här är det viktigt att se över vart vi tar promenader och hur länge. I tuffa miljöer där hunden jagar upp sig mycket ska du helst gå korta kiss-promenader som ligger på 15 minuter ungefär. Om hunden behöver lite aktivitet för att ersätta tiden vi klipper av på promenaden kan du göra något roligt inomhus där hunden är mer trygg och lugn. Om du ska gå en långpromenad, försök ta hunden till ett område där det är betydligt lugnare! Stressade hundar mår inte bättre av fler och längre promenader.
Är det vanligt att hunden inte tycker om att ha sele?
Hundar är som oss olika känsliga för hur man hanterar deras kropp och person. Vi kan se selen som om vi skulle ha en tröja. Om tröjan känns obehaglig att ta på och inte sitter riktigt som vi vill, kommer vi inte vilja ta på oss just den tröjan. Det är tyvärr ganska vanligt att hundar inte tycker om sele och det har sällan med sele som så att göra. Oftast är det en kombination av att selen varit för tight, skavt någonstans eller förhindrar frambenens rörelse, tillsammans med att selen dras över huvudet. Ibland kan man också behöva lyfta hundens framben för att komma in i selen. Om du däremot redan från början tränar hunden till att själv sticka in huvudet i selen och gör det till en rolig lek, kan selen bli något positivt att ta på sig. Om hunden i sele blir väldigt irriterad, gnager i selen, ålar sig och kliar sig mot selen behöver du hitta en modell som hunden tycker bättre om. Sele är alltid bättre att ha än halsband p.g.a. den allvarliga skaderisken, men såklart ska selen vara en bra modell som känns bra på hundens kropp!
Är det vanligt att hunden plockar pinnar att bära/tugga på?
Inom vissa hundraser kan det vara väldigt vanligt, framförallt retrievers. Men även andra hundar kan tycka det är roligt att hitta pinnar, kottar och annat för att bära eller tugga på. Det ligger lite i hundens natur att framförallt som lite undersöka saker och ting med munnen. För en del hundar kan det också vara ett tecken på stress, framförallt när hunden maniskt plockar upp saker från marken och inte kan tänka på något annat! Hundar som lugn gnager eller bär med sig kan man bara låta vara. Så länge de inte springer runt med pinnarna i munnen. Har du en hund som blir manisk och aldrig kan sluta behöver du nog se över promenadernas innehåll och vad ni övrigt gör i livet. Vad är det som gör hunden så stressad?
Är det vanligt att hunden nosar eller ser sig omkring innan den kommer på inkallning?
Alla hundar har nog gjort det här mot sina människor någon gång! Ofta blir hunden nosig kring inkallningen om den är rädd att du kommer var arg eller hårdhänt när den kommer fram. Man vill såklart inte gå fram till någon som sedan gör en illa. Hunden kan också bli nosig om den uppfattar att du är spänd eller har en dålig dag, av den enkla anledningen att hundar undviker konflikter och försöker då “lugna” människan genom att komma långsamt och nosa. Om du tränar inkallning med glädje så ofta som möjligt kommer hunden mest troligt nosa lite mindre. Om hunden nosar när du ropar på den, låt glad eller stå bara lugnt och vänta. Bli inte arg när hunden kommer fram, bli glad och lugn istället.
Har du en hund som ser sig omkring är det ett tecken på att du en gång för mycket kallat in hunden enbart då det kommit någon. Hunden har lärt sig att inkallningen är en signal för “nu händer något intressant och jag får inte gå dit”. Försök att träna inkallning ofta, utan anledning mer än att skapa ett stort värde och inte ha störningar omkring er, då kommer det beteendet tillslut försvinna. Inkallningen blir som bäst om du alltid tränar lite inkallning på ett enkelt och roligt sätt, utöver att du använder det i mer “skarpa” situationer.
Är det vanligt att hunden skäller när vi är på väg ut, fastän det inte finns något att skälla på?
Om hunden upplevt något utomhus som ger den positiva eller negativa förväntningar på att gå utomhus kan du få detta skällande. Hunden blir helt enkelt väldigt stressad av blotta tanken på att gå ut! Har du detta problem, se till att gå ut på ett väldigt lugnt vis och om möjligt – gör lite roliga lekar på vägen ut. Sätta två framtassar på saker och ting, söka godis eller gå i en långsam åtta mellan dina ben. När ni kommit ut helt, stanna på första möjliga lugna plats, sprid ut lite godis i gräs och stå där en stund, låt hunden nosa i lugn och ro. Det är viktigt att det är en plats lite på sidan av, så ni inte skapar mer stressade situationer för att det kommer en hund eller liknande.
Vad funderar du över?
Inför nästa artikel kan du bestämma innehållet! Vad har du för funderingar du vill ha svar på? Skriv som en kommentar här på hemsidan eller skriv en kommentar på Facebook där den här artikeln också läggs upp.