Konsten att fotografera en hund

Hunden står alldeles stilla. Solen får pälsen att glänsa och du slås över hur fantastisk din hund ser ut. Du tar upp mobiltelefonen för att ta ett foto och… Hunden studsar iväg. Ögonblicket är över och alla foton du sedan försöker ta blir suddiga. Här kommer en liten artikel om varför det är så svårt att fotografera vissa hundar samt tips på hur du kan göra för att få fina foton på din pälskling, utan att göra din hund illa till mods!

“Du är för nära!”

Vissa hundar är födda till fotomodeller. De poserar, ser in i kameran, står still tillräckligt länge. Sedan finns de hundar som det nästan aldrig går att fotografera utan att hunden rör sig, försvinner eller gör konstiga miner.

Kanske du kan se det på foton av din egen hund? Testa gå igenom dem på din mobil (eller var du annars har dina hundfoton samlade). Hittar du foton där hunden kisar? Slickar sig om munnen? Hukar eller ser bort? Allt detta är signaler som hunden ger för att säga “du är för nära, det här är obehagligt”. Det är ofta därför vissa hundar aldrig tycks se bra ut på foton, för att de helt enkelt tycker fotograferingen är konstigt och lite obehagligt. Obehaget kommer ofta av att vi gärna går rakt på hunden när vi ska fotografera, inte sällan står vi lite över hunden och ur hundens synvinkel ser det ut som att vi stirrar på den. Dessutom har vi något i handen som hunden inte förstår sig på.

“Det är lite konstigt det här!”

Hur gör man det roligt för hunden att bli fotograferad?

Om du har en hund som inte alls uppskattar att fotograferas kan du jobba med några enkla knep för att underlätta för både dig och hunden.

  1. Undvik att komma ovanifrån och rakt på hunden när du ska fotografera den. Gör långsamma rörelser och prata lugnt, gå gärna ner på knä eller sätt sig så att du inte står över hunden.
  2. Låt hunden få nosa på mobilen/kameran. Då jag utför fotojobb med hundar som inte sett min kamerautrustning tidigare låter jag alltid hundarna få nosa och undersöka vad jag håller i händerna. Det avdramatiserar det hela innan jag ska börja fotografera. Du kan till och med ge en liten godis för att hunden vågar nosa och undersöka.
  3. Håll inte mobilen/kameran för nära hunden. Precis som vi vill inte hundarna få saker upptryckta i ansiktet, det är obehagligt. Försök fotografera på lite avstånd istället. Om du ska ta ett foto väldigt nära, försök göra det i små steg och träna hunden att känna sig trygg i den situationen.
  4. Lägg fokuset på hunden och inte på själva fotot, framförallt om du bara vill ta ett snabbt foto att dela på sociala medier eller ha för egen del. Det är lätt att fastna i visionen av hur vi vill att fotot ska se ut och tappar då koncentrationen på vad hunden försöker förmedla. Istället för att bli irriterad om hunden inte är stilla, inte vill se in i kameran osv, lägg istället bort kameran/mobilen och ge hunden lite utrymme. Om du lyssnar på din hund kommer den snabbare bli mer bekväm i situationen och då kan du ta fler foton.

Inte på bekostnad av hundens välmående

Det finns många av oss som till stor eller liten del “lever” på internet. Vi skriver och delar med oss av foton från våra liv. Det är lätt att vilja få “likes” och fina kommentarer för våra foton. För mig som har hund är hunden en stor del av mitt liv och min identitet och såklart blir jag glad när andra uppskattar och berömmer min hund! Den är såklart den bästa hunden i världen i mina ögon. Men i jakten på likes och fina kommentarer kan det lätt bli fel för hunden. Man behöver inte surfa runt länge på internet för att hitta foton på hundar som uppenbart är besvärade och i vissa fall till och med livrädda. Hundar som är klädda i roliga kostymer eller som satts i för oss roliga situationer. Ett vanligt exempel är hundar som förstört något i hemmet och som på foto ser ut att skämmas. I själva verket är det hundar som är rädda, mest troligt för att de känner på sig att deras människor är irriterade över situationen och samtidigt kräver att hunden ska sitta vid “olyckan” den orsakat så ett foto kan tas. Ett annat exempel är veckorna innan och efter högtider såsom Jul eller Halloween. Hundar är klädda i olika dräkter. Det finns hundar som inte bryr sig särskilt om de har renhorn på huvudet eller ej, och så finns det hundar som försöker med alla medel bli av med sin dräkt och förmedla till sin människa att situationen är oerhört obehaglig.

Ta inte foton på bekostnad av hundens välmående. Dela inte foton på internet med hundar eller andra djur som är stressade, rädda och far illa på bekostnad av underhållningsvärdet. Jag är den första att erkänna att jag älskar att fotografera djur och jag älskar att få dela med mig av dessa foton! Men jag vill inte göra det blint utan att först tänka efter. Tycker djuret framför mig att det här är en trevlig situation? Eller är det mest jobbigt och obehagligt?

Träna din hund till fotomodell

Om du har en hund som verkligen inte tycker om att bli fotograferad, men som du önskade att du ibland kunde få ta ett foto av går det utan större svårigheter att träna detta! Här kommer några enkla små tips:

  1. Träna din hund att titta på kameran/mobil när du håller den i handen. Ha hunden intill dig, sitt ner. Håll fram mobilen/kameran en bit från hunden (gärna lågt mot marken/golvet). När hunden tittar på den, beröm och belöna med något gott! Upprepa det här, höj successivt mobilen/kameran tills du håller den i din ansiktshöjd. Håll aldrig den nära hundens ansikte, håll istället lite avstånd.
  2. Träna din hund att sitta eller stå still framför kameran. Börja utan din mobil/kamera. Sitt ner och få hunden att stanna upp framför dig. Säg Stanna glatt och ge sedan flera godisbelöningar efter varandra innan hunden flyttar på sig. Låt hunden röra på sig och börja sedan om igen. När hunden förstår att den ska vara alldeles stilla i några sekunder kan öka tiden mellan varje belöning. Så småningom tränar du att du ska kunna flytta dig några steg bort från hunden. Träna alltid på en nivå där hunden mestadels klarar av att vara still. Banna inte hunden om den rör sig, börja om istället! När du har en hund som kan stå still några sekunder medan du backar några steg kan du börja introducera kameran/mobilen. Gör det på avstånd till hunden. Så fort du ser att hunden blir obekväm (flyttar sig, hukar, ser bort, kisar, gäspar eller slickar sig om nosen etc) måste du öka avståndet mellan mobilen/kameran och hunden.
  3. Fotografera din hund i naturliga rörelser när den har roligt. Det ger ofta de bästa fotografierna när hunden själv får välja vad den gör. Alla foton måste inte vara poserande och med blicken riktad i linsen! Ta med hunden ut och låt den leka, skutta omkring, utforska. Håll lite avstånd och fotografera hunden utan att störa den.

Några allmänna tips i fotograferande

Vad som är ett bra foto eller dåligt foto tycker jag alltid ligger i betraktarens ögon. Om jag ser till min egen fotoresa har jag idag en helt annan syn på vad som är ett bra fotografi på mina hundar än vad jag hade för fem år sedan! Men såklart finns det några allmänna tips som kan hjälpa för att göra fotografierna av din hund lite mer tydliga där hundens karaktär och utseende får synas ordentligt!

  1. Fota på hundens höjd. Sitt, ligg eller huka dig ner. Sänk kameran/mobilen så det hamnar i samma höjd som hundens huvud ungefär. Det skapar en mer rättvis bild av hundens utseende och rörelser.
  2. Låt mobilen/kameran följa hundens rörelse. Om hunden rör sig åt vänster, låt handen följa med under tiden du tar fotografierna och se till att hunden inte försvinner ur bild. På så vis minskar risken för att du får en halv hund på bild, eller en hund utan svans osv.
  3. Håll koll på bakgrunden och välj en bakgrund som framhäver din hunds konturer. Om du ex. har en vit hund kan det vara jättesvårt att få hunden synlig på foto med snö eller någon annan ljus/vit bakgrund. Om du har en lite mörkare bakgrund däremot blir det lättare! Det är också bra med ganska “lugna” bakgrunder. Om det händer mycket i bakgrunden, alltså att det finns många detaljer kan hunden försvinna lite i allt. Om du däremot har en mer slät bakgrund, som exempelvis ett öppet fält, en grön skog eller en husvägg blir det lättare att fokusera på hunden i fotografiet.
  4. Bra ljus ger alltid tydligare fotografier än dåligt ljus. Väl upplysta rum inomhus eller en vacker dag. Dock kan riktigt skarpt solljus skapa skarpa skuggor som gör det svårare att se hela hunden. Bästa ljuset utomhus är i regel en liten molnig dag. Precis när gryningen börjar vara avklarad eller skymningen just påbörjas kan det också bli ett vackert och mjukare ljus på soliga dagar.

Du kanske också gillar…